"Rodaniaaa!" is niet meer. Bedenker Manfred Aebi (88) overleden

  Meer dan een halve eeuw lang weerklonk de geniale oorwurm "Rodaniaaa!" op zowat elke Vlaamse koers. In 2019 werd het deuntje eventjes vervangen door eentje van Matexi, tot grote spijt van bedenker Manfred Aebi. Vandaag is de man op 88-jarige leeftijd overleden. 

  In een Man Bijt Hond-reportage uit 2012 deed hij het volledige verhaal uit de doeken: "Ik kreeg de opdracht om naamsbekendheid te geven aan Rodania,  een horlogemerk dat niemand toen kende. Ik zocht naar een origineel idee om dat te doen zonder grote investeringen."

   

  "Ik nam contact op met organisatoren om met koersen mee te mogen rijden. Aanvankelijk scandeerde ik slogans tijdens de koers, maar door de hoge snelheid gingen die verloren. Dat had geen zin. Ik moest een herkenbare sound hebben, iets waarmee ik opviel."

  Slogans scanderen had geen zin.  Ik moest een herkenbare sound hebben, iets waarmee ik opviel

  Manfred Aebi

  "Op een avond op de terugweg na een koers hoorde ik de 5e symfonie van Beethoven op de radio. Fantastisch, dacht ik. Rodania paste daar perfect op. Een trompetist en een zanger waren het enige dat ik vervolgens nog nodig had. Ik speelde het deuntje vanaf toen continu op de koersen. Er waren jaren dat ik 300 koersen reed. Meer en meer mensen zongen het liedje mee."

  Manfred Aebi aan het woord in Man Bijt Hond (2012)