Tony Van den Bosch voelt zich "genaaid" na "matchfixing" bij Nederlandse ex-club

  Tony Van den Bosch nam 2 jaar geleden ontslag bij Aris Leeuwarden, omdat hij geen controle meer had over de ploeg.

  Oud-spelers van basketbalclub Aris uit Leeuwarden worden ervan verdacht in het voorjaar van 2019 aan matchfixing te hebben gedaan. Dat meldt de NOS. Meerdere spelers zouden hebben samengewerkt met Koreaanse gokkers, die tienduizenden euro's op de duels van Aris hadden ingezet. Het team werd toen gecoacht door Tony Van den Bosch.

  De Belgische basketbalcoach gaf indertijd zijn ontslag, omdat hij naar eigen zeggen geen controle meer had over zijn ploeg. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft anderhalf jaar lang in het geheim onderzoek gedaan, zo weet de NOS.

   

  "Er is een redelijk vermoeden dat er matchfixing heeft plaatsgevonden", bevestigt bestuurslid Peter Vogelzang. Het zou gaan om ten minste vier spelers met een buitenlands paspoort. Ze zijn in de zomer van 2020 gehoord en hebben tegenover de NOS ontkend wedstrijden met opzet verloren te hebben.

   

  Het gaat om duels tussen maart en mei 2019, onder meer met Rotterdam en Zwolle. Bijna twee jaar geleden, op 4 april 2019, verloor Aris met 79-65 van Weert, op dat moment de hekkensluiter. Gokkers zouden geweten hebben dat Aris met minimaal tien punten verschil zou gaan verliezen.

   

  De NOS ging een reactie sprokkelen bij Van den Bosch, die na die match tegen Weert zijn ontslag indiende: "Ja, op z'n Nederlands gezegd: ik voelde me wel genaaid", aldus. onze landgenoot. 

   

  "De ene week goed, de andere week verschrikkelijk slecht. We wonnen in Groningen met 15 punten, daarna verloren we in Amsterdam weer met 25, 30 punten, om dan weer in Weert, die laatst geklasseerd stonden, ook weer onderuit te gaan."

  "Ik voelde me Jan Lul, tegen matchfixing kun je niks doen"

  "Als ik die wedstrijden analyseer, dan denk ik: ja, ik heb al mijn energie in dat team gestoken, ik heb mij daar kwaad gemaakt, en dan moet je uiteindelijk constateren dat je daar als "Jan Lul" langs die zijlijn staat."


  "En dat er bijvoorbeeld bepaalde elementen zijn die die wedstrijd niet fair spelen", aldus Van den Bosch. "Wat stond ik daar langs die lijn te doen als daar machinaties bezig waren achter de schermen?"

   

  "Ik voelde mij echt pietluttig klein ten overstaan van datgene wat ze met dat onderzoek naar mij toe hadden gebracht. Dus matchfixing. Daar kun je niets tegen doen. Ik ben geen rechter, dus ik weet niet hoe erover geoordeeld moet worden."

   

  "Maar ik denk niet dat ik ooit nog met zulke spelers in contact wil komen. Die verban ik uit mijn leven."

  Het onderzoek stopt wegens gebrek aan middelen

  De NOS heeft drie gerenommeerde matchfixing-analisten naar de gokpatronen laten kijken. "Dit is zeer verontrustend. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er sportieve redenen waren die het gokgedrag bij al deze wedstrijden kunnen verklaren", laat een van de analisten optekenen.

   

  In Zuid-Korea zouden accounts zijn aangemaakt speciaal om op Aris te kunnen gokken. Vervolgens zijn de accounts verwijderd. Het ISR voert namens sportbonden integriteitsonderzoeken uit. Toch heeft het ISR deze week besloten de zaak stil te leggen. Het instituut zegt niet de middelen te hebben voor verder onderzoek.

  Algemeen manager Aris: "Klap in het gezicht"