Noord- en Zuid-Korea willen samen Olympische Spelen van 2032 organiseren

  De Olympische Spelen van 2032 lijken naar Brisbane in Australië te zullen gaan. Toch heeft Zuid-Korea het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat het kandidaat blijft om de Spelen samen met Noord-Korea te organiseren. 

  IOC-voorzitter Thomas Bach sprak in september 2019 al eens met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in over de Koreaanse kandidatuur. Nadat de relatie tussen de twee landen weer vertroebeld was, leek het project dood en begraven. 

   

  Eind februari werd Brisbane als voorkeursstad aangeduid. Tot op vandaag worden enkel nog gesprekken met de Australische organisatie gevoerd.     

   

  Toch blies Zuid-Korea de plannen met Noord-Korea zelf weer nieuw leven in. Vandaag stelden ze hun kandidatuur weer voor aan de toewijzingscommissie van het IOC. 

   

  "De beslissing om exclusief met Brisbane te praten, heeft ons verrast. We vragen het IOC om de andere kandidaturen nog eens in de weegschaal te leggen", zegt het stadsbestuur van Seoel. 

  IOC-voorzitter: Thomas Bach.

  Nieuw systeem, evenveel kritiek

  De gaststad voor de Spelen van 2032 zal de 1e stad zijn die volgens de nieuwe selectieprocedure van het Internationaal Olympisch Comité aangeduid wordt. 


  Het IOC stapte af van het oude systeem om een "rat race" tussen landen te voorkomen. In 2019 kwamen ze op de proppen met het nieuwe systeem van voorkeurskandidaten. 


  Zo willen ze voorkomen dat steden hallucinante bedragen uitgeven om zich te profileren. In het verleden leidde dat ook al tot het omkopen van IOC-leden. 

  Te veel verliezers die later geen zin meer hadden in een nieuwe kandidatuur

  Thomas Bach, IOC-voorzitter

  Volgens Bach waren er ook "te veel verliezers die later geen zin meer hadden om een nieuwe kandidatuur in te dienen". 

   

  Toch krijgt ook het nieuwe voorkeurssysteem de wind van vooren.

  Qatar, Indonesië, India en Noordrijn-Westfalen in Duitsland zijn teleurgesteld dat ze hun project niet konden verdedigen en verwijten het IOC nu een gebrek aan transparantie. 

   De Olympische Spelen van komende zomer vinden plaats in Tokio. In 2024 is Parijs de gastheer en in 2028 trekken de atleten naar Los Angeles. Als Brisbane definitief groen licht krijgt, wordt het de 3e Australische olympische stad na Melbourne 1956 en Sydney 2000.