Brisbane in Australië ligt in polepositie voor Olympische Spelen 2032

  Als Brisbane definitief groen licht krijgt, wordt het de 3e Australische olympische stad na Melbourne 1956 en Sydney 2000.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Australische stad Brisbane gekozen als geprefereerde kandidaat-organisator voor de Zomerspelen van 2032. Het IOC zal nu met Brisbane proberen een akkoord over de organisatie te bereiken. Het is de eerste keer dat het IOC op deze manier de Spelen toekent.

  IOC-voorzitter Thomas Bach maakte vanavond op een videoconferentie met journalisten bekend dat het Uitvoerend Comité Brisbane had gekozen als voorkeurstad voor de OS 2032.

   

  Het dossier van Brisbane werd al goedgekeurd door de bevoegde toewijzingscommissie van het IOC. Er zullen nu exclusieve onderhandelingen beginnen met de Australische stad, het lokale organisatiecomité, het Australisch Olympisch Comité (AOC) en de regio Queensland. "Een gerichte dialoog", noemt het IOC het zelf.

   

  Indien de gesprekken met Brisbane op niets uitlopen, valt de Australische stad terug in de grote groep met kandidaat-gaststeden. Die zijn nog niet officieel bekend, maar heel wat steden en landen drukten al hun interesse uit, zoals Indonesië, India, Boedapest, China, Doha en het Ruhr-gebied in Duitsland.

   

  Bach lichtte de beslissing toe: "Dit is geen keuze tegen de andere kandidaten, maar voor een kandidaat."

   

  Het is de eerste keer dat het IOC deze toekenningsprocedure toepast. Het systeem van een voorkeurskandidaat werd ingevoerd om te voorkomen dat steden die een bid uitbrengen, grote hoeveelheden geld uitgeven om zich te profileren. In het verleden leidde dat ook tot omkoping van IOC-leden. Bach wil ook niet dat de achtergebleven steden als "dure verliezers" bestempeld worden.

  3e keer in Australië?

  Als Brisbane groen licht krijgt, komen de Spelen een 3e keer thuis in Australië na Melbourne 1956 en Sydney 2000. Dat er aan de Australische oostkust al een pak kant-en-klare accommodaties ligt - wat de kostprijs drukt - speelt alvast in het voordeel van Brisbane.

   

  Na de dure Spelen van Londen 2012, Sotsji 2014 en Tokio 2020 wil het IOC de olympische facturen naar beneden halen.

   

  De door de coronapandemie uitgestelde Spelen van Tokio zijn voorzien voor deze zomer. Parijs organiseert de Spelen van 2024, terwijl Los Angeles al weet dat het de Spelen van 2028 mag houden.