Eddy Merckx geniet met volle teugen: "Iedereen houdt van deze wielersport"

  Eddy Merckx won Milaan-Sanremo 7 keer.

  Eddy Merckx (75) trok bij 10 deelnames aan Milaan-Sanremo liefst 7 keer aan het langste eind. Hij stelde gisteren vast dat de hoofdrolspelers uit Tirreno-Adriatico niet voldoende gerecupereerd waren voor La Primavera en is erg gecharmeerd door het hedendaagse wielrennen. "Het is bijna koers zoals in de oude tijd."

  Eddy Merckx won 7 keer Milaan-Sanremo: in 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975 en 1976. "Het is een gemakkelijke koers om te winnen als je conditioneel beter bent dan de rest", begint Merckx zijn analyse daags na La Primavera.

   

  "Ik reed in de wintermaanden veel zesdaagses, maar nu heb je in het voorjaar meer wedstrijden en is iedereen beter voorbereid. Dan is het moeilijk om er bovenuit te steken."

   

  Nochtans leken Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe vooraf buiten categorie. "Maar zij hebben een zware Tirreno-Adriatico gehad. Ik denk dat ze nog niet volledig hersteld waren."

   

  "Er is in Italië heel hard gekoerst en die jongens hebben zware inspanningen geleverd. Het was een snelle, maar geen harde Sanremo, hé. Kijk maar naar hoeveel volk er nog op de Poggio was."

   

  "Iemand als Jasper Stuyven had na Parijs-Nice dan weer een paar extra dagen rust. En ook Caleb Ewan en Peter Sagan hebben zich gespaard en stonden er toch."

  Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe hebben een zware Tirreno-Adriatico gehad. Ik denk dat ze nog niet volledig hersteld waren.

  Eddy Merckx

  Lees ook:

  "Merckxiaans? Combineer prestaties van Van der Poel en Pogacar"

  Milaan-Sanremo kreeg met Jasper Stuyven misschien een onverwachte winnaar, maar Eddy Merckx stelt vast dat de koers springlevend is. "Absoluut: we zien bijna koers zoals in de oude tijd."

   

  "Er is al in elke wedstrijd gekoerst geweest, misschien uit vrees dat het seizoen weer zou stilvallen. En gericht pieken lijkt voorbij. Ook de ronderenners doen mee."

   

  De voorbije weken werd er ook gegoocheld met de term "Merckxiaans". Terecht? "Mathieu van der Poel ging vol voor de zege in die muurtjesrit, maar paste voor het klassement in Tirreno-Adriatico. Tadej Pogacar deed dat wel. Combineer die twee en dan heb je "Merckxiaans". Maar dat is er nog niet vandaag."

   

  "Maar de koers is wel spannend en wordt nu in een ander daglicht gezet. Het is aangenaam om naar te kijken. Iedereen houdt van deze wielersport", besluit de wielerlegende.

  Bekijk het volledige gesprek: