Ga naar de inhoud
Stuyven
Jasper Stuyven wint voor het eerst een klassieker, meteen ook een monument.

Milaan - Sanremo klassement

naamresultaatploeg
1
Jasper Stuyven
6:38:06
Trek - SegafredoTFS
2
Caleb Ewan
+0
Lotto - SoudalLTS
3
Wout van Aert
+0
Jumbo - VismaTJV
4
Peter Sagan
+0
BORA - hansgroheBOH
5
Mathieu van der Poel
+0
Alpecin - FenixAFC
6
Michael Matthews
+0
Team BikeExchangeBEX
7
Alex Aranburu
+0
Astana - Premier TechAPT
8
Sonny Colbrelli
+0
Bahrain VictoriousTBV
9
Søren Kragh
+0
Team DSMDSM
10
Anthony Turgis
+0
Total Direct EnergieTDE
teams en deelnemers

Jasper Stuyven gokt en wint met Milaan-Sanremo zijn eerste topklassieker

 za 20 maart 2021 16:37
Milaan - Sanremo
Milaan - Sanremo
Wegwedstrijd
299 km
09:58 Milaan - 16:36 Sanremo
Jasper Stuyven
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 240
 8. 299

  Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) volgt Wout van Aert op als winnaar van Milaan-Sanremo. Hij reed vlak na de afdaling van de Poggio weg uit een elitegroep en hield net genoeg over op het sprintende peloton. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Wout van Aert (Jumbo-Visma) vervolledigden het podium.

  Bekijk de ontknoping:

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  De 112e editie van Milaan-Sanremo in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op de Poggio wordt duidelijk dat geen enkele topper er met kop en schouders bovenuit steekt. Iedereen is aan elkaar gewaagd en van die wanorde in de hoofden maakt lefgozer Jasper Stuyven optimaal gebruik. Op het ideale moment spreekt hij naast zijn benen zijn verstand aan en die combinatie werpt zijn vruchten af.
  • Verliezer van de dag: Na zijn vroege opgave in Tirreno-Adriatico hield (vrijwel) niemand rekening met Caleb Ewan, maar de Australische topsprinter reed meesterlijk naar boven op de Poggio. Niemand wilde in de finale echter zijn vingers verbranden aan Ewan en op de Via Roma heeft hij misschien wel de kans van zijn leven gemist.
  • Opvallend: Mathieu van der Poel, Wout van Aert of Julian Alaphilippe: op elk briefje was de winnaar al ingevuld. De tussengeneratie met onder meer Jasper Stuyven kon maar beter iets anders doen dan te dromen van de overwinning, maar de 28-jarige Stuyven geeft iedereen meteen lik op stuk.

  Alaphilippe probeert, maar niemand kan het verschil maken op de Poggio

  Zo boeiend alle voorbeschouwingen en praatjes van de voorbije dagen waren, zo voorspelbaar en oertraditioneel was het verloop van deze 112e Milaan-Sanremo. 

   

  De knechten van de 3 topfavorieten rekenden de laatste overlevers van de vroege vlucht netjes in op de Cipressa. 

   

  Die eerste scherprechter tekende extra krassen op de carrosserie, maar zoals altijd moest en zou de Poggio de hoofdrol opeisen. 

   

  Al was die acteerprestatie ook al geen Oscar waard, want na het strakke tempo van Ineos probeerde alleen Julian Alaphilippe zijn woorden in daden om te zetten. 

  De neus voor het gepaste moment van Stuyven

  De wereldkampioen fladderde, maar zijn vleugels werden al snel geknipt door Wout van Aert. 

   

  Meer zat er ook niet in. Integendeel, met zo'n dozijn bereikten ze de top van de molshoop. Niemand stak er bovenuit, ook Mathieu van der Poel kwam vrij bleekjes voor de dag.

   

  De aanwezigheid van vooral Caleb Ewan in het trosje was dan weer zeer verrassend en werkte zeker ook verlammend. Niemand wilde met de Aussie naar de finish en dat had Jasper Stuyven uitstekend in de gaten. 

   

  Op 2,5 kilometer van de finish rook hij het gepaste moment en muisde hij er slim en sluw vanonder. Durven te verliezen, heet dat dan.

   

  Stuyven nam meteen een mooie bonus, maar kreeg onder de vod toch nog het gezelschap van Søren Kragh Andersen, ook al zo'n gewiekste soldaat. 

   

  De koelbloedige Stuyven beschikte echter over stalen zenuwen, kroop in het wiel van de Deen, kwam er net op tijd uit en bleef het aanstormende elitegroepje op de Via Roma zeer nipt voor.

  Lees ook:

  Ewan: "Ik moest gokken op mijn sprint"

  • Caleb Ewan (tweede): "Ik was hier al eens tweede, in mijn tweede jaar. Dat was toen een topprestatie en een bevestiging dat ik hier ooit kan winnen. Maar nu ben ik ontgoocheld. Ik wist dat ik in topvorm was. Ik had hier naartoe gewerkt, bijvoorbeeld door die exacte aanval op de Poggio meermaals te doen op training. Ik had nog overschot en wist dat ik in zo'n groep wellicht de snelste was. Een extra ploegmaat erbij had het makkelijker gemaakt, nu moest ik gokken op mijn sprint. Uiteindelijk hebben we te lang gewacht."
   
  • Greg Van Avermaet (13e): "Ik was zeker niet slecht. Op de Poggio ging het heel snel en kon ik enkel volgen. Maar dat was genoeg om de finale te rijden. Het was moeilijk om het goeie moment te vinden daarna. Jasper timede dat wel goed en was heel sterk, zodat hij het kon volhouden. Wout was ook heel sterk, maar hij had het nadeel om topfavoriet te zijn. Door de goeie omstandigheden was het moeilijk om het verschil te maken. Een echte versnelling zat er bij mij ook niet meer in. Dat zal er in de toekomst niet makkelijker op worden, want ze rijden zeker niet trager."
   
  • Julian Alaphilippe (16e): "Ik zat de hele dag goed gepositioneerd dankzij mijn ploegmaats. Mijn move op de Poggio pakte niet goed uit. Maar ik ben niet teleurgesteld, want ik heb alles gedaan dat ik kon. Nu gaat de focus naar de Belgische klassiekers, te beginnen met Dwars Door Vlaanderen."
   
  • Peter Sagan (4e): "Het was een bitterzoete Milaan-Sanremo voor mij. Enerzijds ben ik blij omdat ik voel dat de vorm steeds beter wordt. Anderzijds ben ik een beetje boos omdat er weer een kans op de overwinning weg is. De aanval op de Poggio konden we niet beantwoorden en we dachten de kloof te dichten in de afdaling. In de sprint gaf ik nog alles, maar het werd de vierde plek."

  Bekijk het journaal van 19u met o.a. de zege van Stuyven in Milaan-Sanremo

  Rituitslag Milaan - Sanremo

  naamresultaatploeg
  1
  Jasper Stuyven
  6:38:06
  Trek - SegafredoTFS
  2
  Caleb Ewan
  +0
  Lotto - SoudalLTS
  3
  Wout van Aert
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Peter Sagan
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  5
  Mathieu van der Poel
  +0
  Alpecin - FenixAFC
  6
  Michael Matthews
  +0
  Team BikeExchangeBEX
  7
  Alex Aranburu
  +0
  Astana - Premier TechAPT
  8
  Sonny Colbrelli
  +0
  Bahrain VictoriousTBV
  9
  Søren Kragh
  +0
  Team DSMDSM
  10
  Anthony Turgis
  +0
  Total Direct EnergieTDE

  Fase per fase

  16:40

  De top 10: Stuyven, Ewan, Van Aert, Sagan, Van der Poel, Matthews, Aranburu, Colbrelli, Kragh Andersen en Turgis.

  16:38

  Het elitegroepje kwam net te laat: Ewan mist wellicht de kans van zijn leven, Van Aert is 3e voor onder meer Sagan, Van der Poel en Matthews.

  16:37

  Hoe verliep de finale?

  De Poggio baarde een muis, want op een schuchtere prik van Alaphilippe na gebeurde er niets. Met een dozijn stormden ze richting Sanremo en op 2,5 kilometer rook Stuyven het gepaste moment. In het pokerspel kwam Kragh Andersen nog terug, maar de 28-jarige Stuyven legde de Deen erop in de sprint.

  16:36

  Het is dus weer een Belg geworden. Jasper Stuyven gaat languit liggen na een zeer clevere finale. Wat een nagelbijter!

  16:36

  Stuyven!

  Jasper Stuyven wint het monument. Hij houdt Ewan en Van Aert net af.

  16:36

  Stuyven gaat nu aan. Haalt hij het?

  16:35

  Stuyven zit in het wiel van Kragh Andersen.

  16:35

  Als ze niet linkeballen is het voor hen. Van Aert moet gokken met Ewan in zijn wiel.

  16:34

  Laatste km.

  Stuyven stagneert een beetje en ziet Kragh Andersen terugkeren.

  16:34

  Nog zo'n slimmerd, Kragh Andersen, gaat op zoek naar Stuyven. Ook weer goed gelezen. De rest pokert te veel.

  16:33

  De sluwe Stuyven heeft een uitstekend moment gekozen op net geen 3 kilometer van de finish. Kan hij die solo volhouden?

  16:33

  Het valt even stil en Stuyven ruikt zijn moment. Pidcock reageert.

  16:32

  De aanwezigheid van Ewan en Matthews kan verlammend werken. Keert er nog iemand terug uit de achterhoede?

  16:31

  Nog 4 kilometer

  Wat een spanning. Pidcock daalt als een bezetene en dat doet pijn. Niet iedereen kan dat spoor houden.

  16:31

  De namen: Van Aert, Van der Poel, Alaphilippe, Stuyven, Van Avermaet, Pidcock, Stuyven, Schachmann, Trentin, Ewan en Matthews. 

  16:30

  Ewan zit als een vlieg op het achterwiel van Van Aert. Met deze Aussie hebben ze een heel groot probleem.

  16:30

  Boven!

  Zijn we op weg naar een sprint? De grote 3 hebben zich niet kunnen onderscheiden. Het pokeren kan beginnen. Ze zijn met een elftal.

  16:29

  Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert, Schachmann, Ewan, Matthews, Trentin, Van Avermaet, Stuyven, Kragh Andersen: zij zijn mee. Ewan imponeert!