Thomas Bach is 4 jaar langer voorzitter Internationaal Olympisch Comité

  De Duitser Thomas Bach (67) is herkozen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Bach was de enige kandidaat bij de voorzittersverkiezing op de 137e IOC-sessie die virtueel wordt gehouden. In 2013 was Bach de opvolger van onze landgenoot Jacques Rogge. Zijn nieuwe mandaat geldt voor een periode van 4 jaar.

  Bach, de 9e voorzitter van het IOC in de geschiedenis, werd bijna unaniem verkozen: 93 stemmen voor, 1 tegen, 4 onthoudingen. Zonder wijziging van de statuten moet de olympische schermkampioen van Montréal 1976 in 2025 het stokje doorgeven. Je mag maar 2 mandaten, 1 van 8 en 1 van 4 jaar, doen.


  De IOC-voorzitter herhaalde vandaag dat hij ervan overtuigd is dat de Olympische Spelen in Tokio, die vorig jaar werden uitgesteld door de coronacrisis, deze zomer wél zullen doorgaan.


  Het evenement staat van 23 juli tot 8 augustus geprogrammeerd. "Tokio blijft de best voorbereide gaststad in de olympische geschiedenis en vandaag is er geen enkele reden om eraan te twijfelen dat de openingsceremonie op 23 juli zal doorgaan."

  Sinds september vonden zo'n 270 wereldbekerevents en WK's plaats met 30.000 aanwezige atleten en 200.000 coronatests. Geen enkel van die evenementen was een virusverspreider.

  Thomas Bach

  In Japan zelf zijn de twijfels nochtans groot. Zo'n 80 procent van de Japanse bevolking denkt dat de Spelen nog eens uitgesteld of geannuleerd zullen worden. Tokio en de omliggende gebieden van de Japanse hoofdstad verkeren momenteel nog in een noodtoestand.

   

  "We moeten ons laten leiden door wetenschap en feiten", zei Bach nog. "Zij zijn de drijvende krachten geweest achter de draaiboeken die voor elke aanwezige op de Spelen werden ontwikkeld."

   

  Bach onderstreepte nog dat sinds september zo'n 270 wereldbekerevents en wereldkampioenschappen hebben plaatsgevonden. Daarbij waren zo'n 30.000 atleten aanwezig en werden zo'n 200.000 coronatests afgenomen. "Geen enkel van die evenementen was een virusverspreider."

   

  "Dat is het bewijs dat een internationaal evenement kan georganiseerd worden waarbij de gezondheid van iedereen gewaarborgd wordt. De Olympische Spelen zijn nog eens veel beter af dan die evenementen omdat er momenteel al volop gevaccineerd wordt."

   

  (scroll en lees voort onder tabel)

  Voorzitters IOC
  1894-1896 Demetrius Bikilas (Gri)
  1896-1925 Pierre de Coubertin (Fra)
  1925-1942 Henri de Baillet-Latour
  1942-1952 Sigfrid Edstrom (Zwe)
  1952-1972 Avery Brundage (VS)
  1972-1980 Michael Killanin (Ier)
  1980-2001 Juan Antonio Samaranch (Spa)
  2001-2013 Jacques Rogge
  2013-2025 Thomas Bach

  Inkomsten van IOC x 3 tot 3 miljard dollar

  Bach gaf eerder op de dag mee dat de inkomsten vanwege de belangrijkste partners (TOP Sponsors) van het IOC met 3 zullen vermenigvuldigd worden tot 3 miljard dollar (ongeveer 2,5 miljard euro) tegen het einde van de volgende olympiade 2021-2024.

   

  Ondanks de wereldwijde crisis blijft het IOC op stabiele financiële grond staan, legde de Duitse topman uit. Hij deelde ook al mee dat het IOC voor de periode 2029-2032 verzekerd was van 4,1 miljard dollar aan sponsor- en tv-geld.

   

  "Wij willen de waarden van de sport en beschermen en de rol van sport in de maatschappij versterken", voegde Bach toe.