Belgian Cats kennen maandag EK-tegenstand: "Liever in Valencia gespeeld"

  België zit samen met Servië en gastlanden Spanje en Frankrijk in pot 1 bij de loting in Valencia.

  Morgenmiddag om 12u wordt in Valencia, in Spanje, geloot voor de poules van het Europees basketbalkampioenschap voor vrouwen (17-27 juni). De Belgian Cats zijn reekshoofd, samen met Servië en gastlanden Frankrijk en Spanje (de titelverdediger) zitten ze in pot 1.

  Zestien landen gaan in de trommel. Er worden 4 groepen van 4 landen geloot. Pot 2 bestaat uit Zweden, Rusland, Slovenië en Italië. In pot 3 zitten Wit-Rusland, Tsjechië, Montenegro en Turkije. De 4e pot wordt gevormd door Slovakije, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Griekenland.

   

  Het staat overigens al vast dat de vrouwen van coach Philip Mestdagh hun wedstrijden in Straatsburg, in Frankrijk, zullen spelen. Valencia is de andere speelstad.

   

  Emma Meesseman en co. plaatsten zich voor het EK na een foutloos parcours in de voorronde tegen Oekraïne, Portugal en Finland. Na de laatste kwalificatiematchen vorige maand in Portugal noemde Mestdagh het een voordeel dat België reekshoofd is, maar tegelijk waarschuwde hij.

   

  "We mogen niet in onze comfortzone zijn. Dat is niet in ons voordeel. Deze groep houdt van uitdagingen. Ons 1e doel op het EK is de 1e ronde overleven en een plek in de top 6 (die recht geeft op een ticket voor een kwalificatietoernooi voor het WK, red)."

   

  Op het EK van 2019 werd België 5e na verlies in de kwartfinale tegen Frankrijk. Twee jaar eerder haalden ze brons.   Na het EK gaat het vizier van de Cats richting Olympische Spelen in Tokio waarvoor ze ook geplaatst zijn.

  Bondscoach: "Liever in Valencia gespeeld"

  Mestdagh had liever in Valencia gespeeld. "Daardoor zouden we niet moeten reizen (voor de finalefase in Valencia, red) en hadden we een recuperatiedag extra. Dat is belangrijk in een toernooi van dat niveau."

   

  Tijdens de loting wil Mestdagh uit groep 2 vooral de Russen en de Zweden vermijden. "Maar ook Slovenië en Italië zijn serieuze tegenstanders", weet hij.

   

  "In pot 3 is Turkije altijd op de afspraak. De Turken spelen in hun kampioenschap op een hoog niveau en beschikken over een genaturaliseerde Amerikaanse. Ik zou kiezen voor Wit-Rusland, want daar hebben we een eitje mee te pellen. Het is tijd voor revanche", verwijst hij naar de nederlaag op het EK 2019. In groep vier hoopt Mestdagh op Griekenland.

  Lees ook: