Hans Van Alphen: "Ik ben trots op Noor, Nafi is op weg naar mooie zomer"

  Noor Vidts en Nafi Thiam schitteren gisteren op de vijfkamp.

  België domineerde gisteren de vijfkamp met goud voor Nafi Thiam en zilver voor Noor Vidts. Voormalig meerkamper Hans Van Alphen genoot van hun optreden op het EK indoor. "De prestatie van Noor Vidts mogen we niet onderschatten", onderstreept Van Alphen.

  "Zou vreemd zijn als Nafi nu al olympische vorm heeft"

  "Het was ergens wel te verwachten dat Nafi goud zou veroveren, maar ik was vooral benieuwd naar haar prestaties", zegt Hans Van Alphen.

   

  "Voor alle atleten is het een bijzonder gek jaar geweest. Nafi had dan ook nog eens wat tegenslag de laatste maanden. Nu blijkt wel dat ze goed in vorm is en stevig op weg is naar een mooie zomer."

   

  "Hier en daar zullen nog wat puntjes op de i moeten worden gezet. Maar het zou ook vreemd zijn als je begin maart al de vorm hebt die je op de Olympische Spelen wil hebben. Het ziet er heel goed uit voor Nafi."

   

  In het hoogspringen liet Thiam 1m89 optekenen. "We mogen van haar altijd een sprong boven de 1m90 verwachten en zelfs richting de 2 meter. Maar op technisch vlak heeft Nafi nog niet veel kunnen werken aan haar sprong. In de winter is dat sowieso moeilijk om je sprong op punt te krijgen en dan waren er nog eens de extra moeilijke omstandigheden. In het hoogspringen zit er dus zeker nog progressie in voor Thiam."

  Nafi heeft weer competitieritme in haar benen en neemt een titel mee. Het ziet er heel goed uit voor haar (in een olympisch jaar).

  Hans Van Alphen

  Enkele toppers waren niet aanwezig in Torun. "Dat is typisch voor een WK of EK indoor. De afwezigen bereiden zich op een andere manier voor richting de zomer."

   

  "Desondanks blijft het voor Nafi een Europese titel die ze meeneemt in een periode waarin er heel weinig wedstrijden zijn geweest. Volgens mij was het een goede keuze van Nafi om aan dit EK mee te doen. Ze heeft weer competitieritme in haar benen en een vijfkamp kruipt niet extreem hard in de kleren."

  "Noor Vidts is een noeste werker"

  Van Alphen is ook lovend over Noor Vidts, winnares van de zilveren medaille. "Ik ben heel trots op Noor. Ze loopt voor de Vilvoordse club VAC, waar ik de laatste jaren van mijn carrière heb doorgebracht."

   

  "Noor is een noeste werker en loopt niet over van het talent. Ze bewijst wel waar je kan uitkomen door goed en consistent te werken. Gisteren behaalde ze net geen 4.800 punten, dat is een prestatie die we zeker niet mogen onderschatten."

   

  Kan Vidts nog progressie maken? "Noor maakt elk jaar nog progressie en is nog jong (24). Ze heeft nu al de aansluiting gemaakt met de Europese top. Laat ons hopen dat ze kan blijven doorgroeien tot de echte wereldtop."