Ga naar de inhoud

Nafi Thiam en Noor Vidts blinken met goud en zilver op EK vijfkamp

 vr 5 maart 2021 22:00
" "
Twee blije Belgische atletes.

Nafi Thiam heeft haar favorietenstatus volledig waargemaakt en is voor de 2e keer Europees indoorkampioene op de 5-kamp. Ze verbeterde daarbij het Belgisch record van Tia Hellebaut. Verrassender is het zilver van Noor Vidts. De 24-jarige studente had een dijk van een dag met liefst 3 persoonlijke records. De Hongaarse Xenia Krizsan pakte het brons.

Nafi Thiam zette meteen de toon op de 60 meter horden. Ze snelde in haar reeks naar winst in 8"31. Ook Noor Vidts miste haar start niet. Zij werd in haar (snellere) reeks 4e, maar zette met 8”27 wel een persoonlijk record neer. De gedeelde 3e plaats voor Vidts en de 5e stek voor Thiam was het verdict na het 1e onderdeel.

 

In het hoogspringen namen de Belgische vrouwen resoluut het commando. De concurrentie moest afhaken en zo kregen we een knappe Belgische tweestrijd. Met een sprong over 1,89 meter pakte Thiam de winst én kwam ze ook aan de leiding in de tussenstand. Vidts werd 2e met een sprong over 1,83 meter en stond zo plots ook 2e  in de stand.

 

Thiam en Vidts gingen onverstoorbaar door op hun elan in het kogelstoten. Ook hier was Thiam de primus met een worp van 15,16 meter, Vidts werd 4e met 13,83 meter. Thiam verstevigde zo haar leiderspositie, terwijl ook Vidts na de ochtendsessie steeds meer op koers lag voor het zilver.

 

Ook bij de start van het tweede luik van de vijfkamp demonstreerden Thiam en Vidts meteen hun klasse. Thiam pakte na het hoogspringen en het kogelstoten ook de winst in het verspringen met een sprong van 6,60 meter. Vidts scherpte haar persoonlijk record aan tot 6,47 meter en werd opnieuw 2e.

 

De concurrentes stonden niet op de foto. Enkel blessures konden nog roet in het eten gooien voor Thiam en Vidts in de afsluitende 800 meter. Maar dat gebeurde gelukkig niet. Vidts deed er nog een persoonlijk record bij, ze werd
tweede in 2’12”59 en gaf zo het zilver niet meer uit handen. Thiam werd ook al in een persoonlijke besttijd van 2'18"80 8e in het slotnummer en pakte 4 jaar na haar Europese indoortitel in Belgrado opnieuw het goud.

 

Als toemaatje stelde Thiam ook het Belgisch record wat scherper met een totaal van 4.904 punten. Daarmee doet ze beter dan de 4.877 punten van Tia Hellebaut in 2008. Vidts verpulverde dan weer haar persoonlijk record op de vijfkamp met 4.791 punten.

Eindstand vijfkamp Nafi Thiam   Noor Vidts  
60m H 8'31" 1.059 ptn (6e) 8'27" 1.068 ptn (4e)
hoog 1,89m 1.093 ptn (1e) 1,83m 1.016 ptn (2e)
kogel 15,16m 872 ptn (1e) 13,83m 783 ptn (4e)
ver 6,60m 1.040 ptn (1e) 6,47m 997 ptn (2e)
800m 2'18"80 840 ptn (8e) 2'12"59 927 ptn (2e)
totaal   4.904 ptn (1e)   4.791 ptn (2e)

Kijk naar de afsluitende 800 meter:

Thiam: "Content, maar heel vermoeiend"

Het was 4 jaar geleden dat Thiam nog eens meedeed aan een EK indoor en ook toen pakte ze goud. "Het was een heel vermoeiende dag, omdat de eerste 3 onderdelen kort na elkaar kwamen. Na het hoogspringen had ik maar net de tijd om van schoenen te wisselen, zonder opwarming moest ik al gaan kogelstoten."

 

"Maar ik ben toch tevreden. Technisch was het nog niet helemaal oké, maar ik heb me goed uit de slag getrokken. Het werk wat we de voorbije 12 maanden hebben geleverd, heeft geloond. Als we nu nog meer op de techniek werken en de rest nog wat verfijnen richting zomer, kan ik mooie dingen laten zien."

 

Wat zegt dit voor Tokio, waar ze haar titel in de zevenkamp verdedigt? "Dat we op de goede weg zijn. We moeten blijven werken, maar dit geeft vertrouwen. Ik ben blij dat ik hier op dit EK kon zijn. Ik twijfelde daaraan, ik wou geen risico's nemen, want ik stond technisch niet waar ik wil staan als ik aan een kampioenschap deelneem."

 

"Maar ik had gewoon zin om in het strijdperk te treden en niet thuis te blijven. Misschien zou het niet gaan, maar ik heb het geprobeerd en met succes."

 

Thiam wist voor de slotrace dat het BR van Hellebaut haalbaar was: "Ik wist dat ik onder de 2'19" moest lopen. Dat zat dan ook in mijn hoofd."

Vidts: "Wat een droomdag!"

Natuurlijk was Noor Vidts supertevreden. Ze begon al lachend aan de 800 meter, een van haar sterkere nummers, en bracht het zilver vlot de veilige haven in.

 

Haar 5 disciplines waren heel goed vandaag, met een PR erbovenop: "Ik ben supercontent van elke discipline. Het is super dat ik naast Nafi op het podium mag staan, dat is toch een straffe madam."

 

Voor de 800 meter praatten Thiam en Vidts even met elkaar: "We zeiden al lachend dat we weer gingen sterven. Er is altijd stress om af te zien."

 

Vidts wou meer dan sterven, ze ging aan om de race te winnen: "Natuurlijk, je wil er alles uithalen. Zeker als het zo goed gaat, wou ik supergoed eindigen." Ze finishte uiteindelijk 2e achter de Hongaarse.

Kijk naar de podiumceremonie van Thiam en Vidts:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Herbeleef de dag van Thiam en Vidts: