Casse blijft op zoek naar topvorm en grijpt ook in Tel Aviv naast medailles

  Casse (archieffoto) verloor in de strijd om brons van de Nederlander De Wit.

  Op de Tel Aviv Grand Slam in het judo heeft Matthias Casse geen medaille kunnen veroveren. De Belgische nummer 1 van de wereld in de -81kg verloor in Israël de kamp om het brons. Vorige maand ging hij er ook al in de eerste ronde uit op de Masters.

  2021 is voorlopig nog niet het jaar van Matthias Casse. De grote Belgische judohoop ging er in januari meteen uit op de prestigieuze Masters. Een blamage voor de nummer 1 van de wereld, die dit jaar met gouden ambities toewerkt naar de Spelen in Tokio.

   

  Op de Grand Slam in Tel Aviv hoopte Casse zich te herpakken met een glansprestatie, maar onze landgenoot werd in zijn kwartfinale gewipt door de rus Lappinagov, de nummer 14 van de wereld. 

   

  In de herkansingen kon Casse zichzelf wel nog trakteren op een kamp om brons, nadat hij de Duitser Ressel versloeg, maar in die kamp om het brons toonde Casse zich opnieuw kwetsbaar. 

   

  Na een afwachtende kamp tegen de Nederlander De Wit, de nummer 5 van de wereld, moest een golden score de beslissing brengen en daarin was het De Wit die met een waza-ari de partij kon beslissen. 

   

  Nog geen hoogvorm dus voor Casse, die in vergelijking met vorige maand wel groeit qua niveau. In Tel Aviv zagen we verder ook nog een goede prestatie van Gabriella Willems, die net als Casse het onderspit moest delven in de kamp om brons.

  Casse hoopvol: "Het zal elke keer beter worden"

  "De week voor de competitie voelde ik me heel goed", reageerde Casse achteraf. "De stages hebben me duidelijk goed gedaan, maar ik miste toch nog wat ritme. Ik maakte enkele foutjes en op het hoogste niveau worden die afgestraft, zowel bij de Rus als bij de Nederlander."

   

  "Ik voel me al een stuk beter dan de voorbije competities, maar ik heb nog meer ritme nodig, meer competitie en meer stages. Dan ben ik ervan overtuigd dat het elke keer beter zal worden. We hebben nog vijf maanden tot aan de Spelen en die zal ik vollenbak gebruiken."

   

  "De volgende competitie zal er al snel zijn, binnen een dikke twee weken in Tasjkent in Oezbekistan, en daar zal het nog beter moeten. Het is heel spijtig dat ik nu niet op het podium sta terwijl ik me wel goed voelde, maar dat komt wel in orde de volgende keer", besluit Casse.

  Ik voel me al een stuk beter dan de voorbije competities, maar ik heb nog meer ritme nodig, meer competitie en meer stages.

  Matthias Casse

  "Verbannen" Mollaei verovert zilver

  Eén van de verhalen uit Tel Aviv was dat van de Iraanse Mongoliër Saeid Mollaei. De judoka vluchtte na het WK in 2019 weg uit Iran nadat hij openlijk had toegegeven onder druk te zijn gezet door de autoriteiten om te verliezen, om zo niet te moeten vechten tegen een Israëliër. Tussen Iran en Israël zijn er immers grote politieke spanningen.

   

  Mollaei kreeg bij zijn aankomst deze week in Tel Aviv onverwacht veel steun van de Israeliërs. Als statement had het dan ook kunnen tellen als Mollaei goud had veroverd in Israel, maar in de finale bleek de Oezbeek Boltabojev uiteindelijk te sterk.