Ligt Genks probleem bij spelers of trainer? "Bestuur moet duidelijkheid scheppen"

  Na de wittebroodsweken van John van den Brom bij Genk zijn er met een 8 op 24 wat barstjes in het huwelijk gekomen. Analist Stef Wijnants vindt enkele haren in de Limburgse boter: "Théo Bongonda moet ook aan verdedigen en balans in de ploeg denken."

  Herfstkampioen Genk heeft na een dramatische start van 2021 al 17 punten achterstand op competitieleider Club Brugge. Ook in de inhaalwedstrijd tegen KV Oostende ging het deze week mis voor de Limburgers.

   

  Coach John van den Brom heeft achteraf verschillende gesprekken gevoerd met de spelers en het bestuur. Volgens de Nederlander beseffen de spelers dat ze "harder moeten werken" en "meer lef moeten tonen". 

   

  Met een derde plaats is er zeker nog geen man overboord voor Genk, maar de bonus rond nieuwjaar is helemaal verspeeld. Straks tegen Beerschot moet Genk bevestigen dat ze Play-off I waard zijn.

  1. "Er loopt een speler te veel vooraan"

  Toch is de neerwaartse spiraal bij Genk opvallend. Volgens analist Stef Wijnants moet Van den Brom aanvallende keuzes maken. "De Nederlander zoekt graag standvastigheid in een elftal", zegt hij. "Dat heeft hij voorlopig alleen vooraan gedaan."

   

  "Van den Brom heeft overal wel al iets gewijzigd: van een driemans- naar een viermansdefensie, een driehoek op het middenveld met de punt naar voor of de punt naar achter... De coach heeft echt wel al geprobeerd om de bakens te verzetten."

   

  "Alleen aan de drietand Bongonda-Onuachu-Ito komt hij niet. Als je puur naar de cijfers kijkt, kan ik dat volgen. Maar er is meer dan doelpunten en assists, zeker als het niet lekker loopt." 

   

  "Bongonda is te overheersend in de aanpak van Genk. Als hij uitwijkt naar het midden, loopt hij snel Toma voor de voeten. Op rechts doet hij Ito - volgens mij de beste rechtsbuiten van België - uitwijken naar links."

   

  "Bovendien loopt Bongonda te veel met de bal aan de voet en biedt hij defensief te weinig hulp. Uiteraard heeft Bongonda een meerwaarde, maar zoals Genk nu speelt, staat er één man te veel vooraan. Bongonda kan misschien even wat rust gebruiken."

  Bongonda is te overheersend in de aanpak van Genk.

  Stef Wijnants

  2. "Van den Brom is een enorme positivo"

  "Van den Brom is misschien ook (te) gemoedelijk in zijn aanpak. Hij blijft hameren op hoe goed hij de voetballers van Genk wel vindt", zegt Wijnants. "Maar als de "over-mijn-lijk"-mentaliteit wegvalt, moet Genk te veel terugvallen op zijn voetballend vermogen. En daar winnen ze momenteel geen wedstrijden mee."

   

  "Toen Genk begin januari Eupen klopte met 1-4, werd er lyrisch over gedaan. Maar eigenlijk waren de Limburgers toen niet zo goed. Ze hebben gewoon de momenten gegrepen die ze nu niet meer grijpen."

   

  "Een realistischere benadering zou op zijn plaats zijn in Genk. John van den Brom is een enorme positivo en wordt daar nu mee geconfronteerd. Maar spelers hebben handvaten nodig, willen beter gemaakt worden. Dat is wat Van den Brom en zijn staf nu moeten bieden." 

  3. "Wat doet het bestuur bij een nieuwe nederlaag?"

  Zondag neemt Genk het op tegen Beerschot. "Het wordt heel interessant om te zien wat het bestuur gaat doen bij een nieuwe nederlaag", zegt Wijnants. "In het verleden namen ze al eens de vlucht vooruit met een trainersontslag."

   

  "Maar dan zouden ze nu een 31e trainer in 32 jaar moeten zoeken. De 5e in 15 maanden tijd. Dat lijken toestanden zoals in Palermo. Bij een nederlaag moet het bestuur dan ook met een statement komen." 

   

  "Ofwel ligt de crisis aan de trainer en moet hij eruit. Dan mag het bestuur eens een trainer kiezen waar iedereen achter staat en niet iedereen voor of na zijn aanstelling zijn zeg mag (blijven) over geven. Dat werkt niet. Ofwel maakt het schoon schip met al die meningen en communiceren ze dat ze voluit achter deze trainer staan. "

   

  "Dan weten de spelers het ook meteen. Als het bestuur (snel) zenuwachtig wordt, druppelt dat vaak door in de kleedkamer en ontstaat er twijfel."

   

  "Kortom: als Genk straks verliest en het probleem ligt bij de spelersgroep, dan moet het bestuur duidelijkheid scheppen dat het niet aan de trainer ligt."