Polsstokspringster Chloé Henry overweegt gerechtelijke stappen voor BK-deelname

  Chloé Henry

  Polsstokspringster Chloé Henry is vastberaden om komend weekend deel te kunnen nemen aan het BK atletiek indoor in Louvain-la-Neuve. De 33-jarige atlete kreeg geen uitnodiging en overweegt gerechtelijke stappen om toch te kunnen starten.

  Wegens de coronapandemie werd het BK tot één dag herleid en is het aantal deelnemers tot 54 beperkt. In het polsstokspringen zijn Fanny Smets, met 4m51 Belgisch recordhoudster, en de 15-jarige Lola Lepère de enige deelnemers.

   

  Chloé Henry werd niet uitgenodigd omdat ze geen topsportcontract heeft bij één van de drie gewesten. "Dat is frustrerend, onrechtvaardig en discriminerend", schrijft ze op Instagram.

   

  Henry had gehoopt om op het BK punten te kunnen sprokkelen voor de wereldranking, met het oog op een eventuele deelname aan de Olympische Spelen.

   

  "Die 15-jarige is erg goed, maar momenteel gaat ze nog maar over 4 meter (3,85m in zaal). Voor het olympisch klassement gaat zij nu de punten krijgen die ik zo hard kan gebruiken."

   

  "Het is mijn doel om naar Tokio te gaan, maar de tijd dringt en het is moeilijk om wedstrijden te vinden. Door de coronamaatregelen is reizen lastig. In zaal is er na dit weekend al helemaal niets meer."

  Ik wil deze beslissing aanvechten. Ik word geweigerd op basis van niet-sportieve criteria.

  Chloé Henry

  Op Instagram vraag Henry om hulp, ook aan advocaten. "Ik wil deze beslissing aanvechten. Ik word geweigerd op basis van niet-sportieve criteria. Ik ben nochtans de op een na beste Belgische polsstokspringster en begrijp niet waarom ik niet kan deelnemen."


  "Alles werd op het laatste ogenblik beslist, zonder samenspraak met de atleten, zonder enige transparantie. Ik heb de Franstalige Atletiekliga om opheldering gevraagd en ook het BOIC heeft geprobeerd te bemiddelen bij de federatie. Voorlopig zonder resultaat."


  "Dit is duidelijk pure discriminatie. Ondanks de pandemie zie ik niet in waarom ze niet een paar atleten meer kunnen uitnodigen. Vorige week waren ze op de IFAM-meeting in Gent nog met 144. Op het BK zijn er maar twee polsstokspringsters en in sommige disciplines is er zelfs maar één deelnemer (zoals Nafi Thiam in het verspringen)."

   

  "Ik heb gevraagd om het protocol in te mogen kijken, dat moet toch openbaar zijn, maar ook op dat gebied is er geen enkele transparantie."