Na de quarantaine, de verlossing: Australian Open laat 30.000 fans per dag toe

  Dit is wel degelijk een foto van 2021 in Adelaide.

  De zware inspanningen in de strijd tegen het coronavirus in Australië worden beloond. De Australian Open mag elke dag 30.000 toeschouwers verwelkomen in Melbourne Park. De tennissers hebben nog ruim een week om zich klaar te stomen voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

  De staat Victoria heeft al 24 dagen op een rij geen enkele lokale coronabesmetting genoteerd, met dank aan een heel strikte lockdown.  Bovendien komt het vaccinatieprogramma vlot op gang. De overheid kan de teugels dan ook een beetje lossen.

   

  Op de Australian Open (8-21 februari), het eerste grandslamtoernooi van het jaar, zullen elke dag 30.000 toeschouwers welkom zijn. Dat is ongeveer de helft van de normale bezettingsgraad. De laatste 5 dagen van het toernooi zijn nog 25.000 tickets per dag beschikbaar, omdat er minder wedstrijden op het programma staan.

   

  "In totaal zullen we in 14 dagen ongeveer 390.000 toeschouwers ontvangen in Melbourne Park", zegt de plaatselijke minister van Sport Martin Pakula. "Het wordt niet hetzelfde als de voorbije jaren, maar het wordt wel een van de grootste evenementen met publiek in vele maanden."

  Week volgepropt met voorbereidingstoernooien

  Australië nam geen enkel risico met het oog op de Australian Open. Ongeveer 1.000 mensen, de spelers en hun entourage, moesten bij aankomst twee weken in quarantaine. 

   

  De meesten mochten 5 uur per dag hun hotelkamer verlaten om te trainen, maar 72 spelers zaten in een strikte lockdown na een positieve coronatest bij een van hun medereizigers op het vliegtuig naar Australië. Het leverde heel wat beelden op sociale media op van spelers die een balletje sloegen tegen de muur van hun hotelkamer.

   

  Nu de strikte quarantaine achter de rug is, kunnen de tennissers zich klaarstomen voor het grandslamtoernooi. De komende week zit dan ook volgepropt met voorbereidings- en demonstratietoernooien in Melbourne en Adelaide. 

   

  "De spelers hebben nog 9 dagen om zich voor te bereiden op de Australian Open", zei Craig Tiley van Tennis Australia. "Voor veel atleten is dat niet perfect, maar het is voldoende om zo klaar als mogelijk te zijn."

  Ook op een demonstratietoernooi in Adelaide was al publiek welkom.