Van Aert is niet verrast over stoppen Dumoulin: "Reset is niet gelukt deze winter"

Wout van Aert en Tom Dumoulin in de Tour van vorig jaar.

Wout van Aert krijgt in de kasseiklassiekers dan toch geen hulp van Tom Dumoulin. De Nederlander besliste vandaag om (tijdelijk) te stoppen met wielrennen. Een donderslag bij heldere hemel? Niet echt voor Van Aert. "Je merkte wel dat hij het moeilijk had." Ook Mathieu van der Poel heeft begrip voor de keuze van zijn landgenoot.

"Tom heeft wat meer tijd nodig"

"Voor mij was dit nieuws minder een verrassing dan voor de buitenwereld", zei Van Aert na de Flandriencross in Hamme. "Ik denk dat Tom een heel moeilijk jaar achter de rug heeft. Daarvoor lag hij er lang tussenuit met blessures en had hij het mentaal ook moeilijk."

 

"We merkten vorig jaar in de ploeg dat zijn terugkeer met ups & downs verliep. Ik hoop dat dit een beslissing is om sterker terug te komen, hij blijft een groot kampioen. Maar ik snap wel dat het een verrassing is voor veel mensen."

 

Waarom zag Dumoulin het niet meer zitten? Ook voor Van Aert is het giswerk"Ik denk dat de reset deze winter misschien niet helemaal gelukt is en dat Tom wat meer tijd nodig heeft."

 

"Mensen met een burn-out staan soms ook lang aan de kant, maar stoppen daarna ook niet met werken. Hij heeft talent genoeg om terug te keren op het hoogste niveau."

Ik denk dat de reset deze winter misschien niet helemaal gelukt is en dat Tom wat meer tijd nodig heeft. 

Wout van Aert

"Iedereen heeft moeilijke periodes"

Van Aert mist door het wegvallen van Dumoulin wel een superknecht in de Vlaamse klassiekers, die de Nederlander voor het eerst sinds heel lang zou rijden. "Ik denk dat het team hem in de ploeg voor de klassiekers heeft gestoken om hem een nieuwe uitdaging te geven."

 

"Ik keek er wel naar uit om samen met hem de klassiekers te rijden, maar dat ziet er nu niet goed uit. We hebben nog sterke renners genoeg, een paar nieuwe jongens ook, en daar heb ik vertrouwen in."


Begrijpt Van Aert de beslissing van de ex-winnaar van de Ronde van Italië? "Dat is een heel moeilijke vraag. Ik zit zelf heel goed in mijn vel en ik kruip met heel veel plezier op de fiets. Dan is het inderdaad moeilijk te begrijpen dat je het plezier kan kwijtgeraken."


"Maar iedereen heeft moeilijke periodes en daar moet je respect voor hebben. Ik hoop voor Tom dat het goed komt. Dit gun ik hem in ieder geval niet."

Iedereen heeft moeilijke periodes en daar moet je respect voor hebben.

Wout van Aert

Van der Poel: "Niet altijd rozengeur en maneschijn"

Ook Mathieu van der Poel, landgenoot van Dumoulin, werd na de cross in Hamme over Dumoulin een vraag gesteld. Wat vindt hij ervan? "Ik ken Tom niet zo heel goed, maar ik kan zijn keuze wel begrijpen."

 

"Topsporter zijn, lijkt altijd wel heel leuk en het lijkt rozengeur en maneschijn, maar ik kan wel aannemen dat je er eventjes klaar mee bent. Zeker in zijn geval. Hij presteerde ooit op zo'n hoog niveau en nu wil het maar niet lukken en sukkelt hij van de ene blessure in de andere."

 

Jan Boven, ploegleider bij Jumbo-Visma, kon tijdens de cross in Hamme niet veel toevoegen aan het nieuws dat Dumoulin tijdelijk zijn fiets aan de kant zet. "Ik kan niet veel meer zeggen dan wat er in het persbericht staat."

 

"Dit zagen we aankomen, maar het blijft heftig. Zeker voor Tom is dit niet leuk. Ik hoop dat hij snel weer op de fiets stapt."

Dit zagen we aankomen, maar toch blijft het heftig.

Jan Boven (ploegleider Jumbo-Visma)