Bondscoach over WK-parcours: "Zeezand is erg lastig en maakt het loodzwaar"

  Bondscoach Sven Vanthourenhout denkt dat het verschil op het strand wordt gemaakt.

  We kunnen stilaan aftellen naar het WK veldrijden, want over 10 dagen worden in Oostende de wereldtitels uitgedeeld. Bondscoach Sven Vanthourenhout ging vandaag het parcours al eens opmeten. Wat zijn zijn bevindingen?

  Volgende week gaat Sporza het parcours in Oostende zelf uitgebreid verkennen en dan lees je er op je favoriete sportsite alles over. Maar Sven Vanthourenhout ploegde nu al eens over de omloop en de bondscoach stelde vast dat het parcours minder technisch wordt dan aangenomen.

   

  "Eigenlijk valt het parcours uiteen in 2 delen. Het stuk op de hippodroom ligt er heel mooi bij en is dan ook supersnel. Of het nu veel zal regenen of niet, dat zal er niet veel meer aan veranderen."

   

  "Het zijn allemaal ruime bochten, wat het niet supertechnisch maakt. Via de brug gaan we dan naar het tweede deel van het parcours op het strand. De snelheid gaat er hier volledig uit. Plots is het op de power te doen."

   

  "De passage op het strand wordt zeer moeilijk, vooral voor de mannen op zondag. Vlak voor de start staat de zee immers op haar hoogste punt, waardoor de renners niet meer op de verharde stukken kunnen rijden. Dat zal pas in de 2e helft van de koers kunnen, als de zee wegtrekt."

   

  "In de Kempen ligt er ook zand en veel crossers bereiden zich daar voor. Maar dit zeezand is totaal anders, veel vervelender. Tijdens de cross in Mol zag je verschillende sporen in het zand, hier heb je er hoogstens één. Als je daar niet in geraakt, kun je onmogelijk nog doorploegen en moet je lopen. Dat maakt het heel zwaar."

  Vlak voor de start van de mannen staat de zee op haar hoogste punt en kun je niet op de verharde stukken rijden op het zand.

  Sven Vanthourenhout

  "Techniek zal niet de doorslag geven"

  Het parcours krijgt na de verkenning de zegen van de bondscoach. "Hier zit alles in wat een cross nodig heeft. Zoals het er nu bijligt, zal de techniek niet de doorslag geven, al heb je wel een trap, een brug, bochten die je vanuit het nulpunt moet nemen... Maar het is vrij miniem."

   

  "Ik vind het in ieder geval een fantastisch parcours. Het is een fantastische locatie voor een WK veldrijden."

  De visie van Sven Vanthourenhout