Vlaanderen haalt handbal van topsportlijst

  "Vreemd dat Vlaanderen naar de nationale ploeg kijkt", vindt handbalvoorzitter Bart Danhieux.

  Sport Vlaanderen heeft beslist om de handbalsport voor de komende olympiade niet te erkennen als topsport. Enerzijds omdat de nationale ploeg niet tot de top 8 van de wereld behoort, anderzijds omdat bij de clubs een professioneel of semiprofessioneel statuut ontbreekt.

  "We hebben elke sport beoordeeld in het licht van het nieuwe Topsportactieplan Vlaanderen V 2021-2024", zegt Wim Meiresonne, Programmamanager topsport bij Sport Vlaanderen.

   

  "Om als topsport erkend te worden moet het handbal het potentieel aantonen om op (middel)lange termijn door te groeien tot de top 8 van de wereld, en dat is nu niet het geval."

   

  De tweede reden is terug te brengen naar de clubwerking. "Handbal heeft op dit moment te weinig mogelijkheden om de beoogde doelstellingen uit het nieuwe Topsportactieplan Vlaanderen V 2021-2024 te halen", aldus Tom Coeckelberghs, afdelingshoofd topsport.

   

  "Er moeten stappen gezet worden om spelers bij clubs op te leiden binnen een semi-professioneel kader. Behalve dat is er ook een werking nodig voor de verdere opvolging van spelers die als prof naar het buitenland gaan."

  VHV: "Moeilijk, maar we aanvaarden beslissing"

  Het nieuws kwam binnen de Vlaamse Handbalvereniging (VHV) hard aan maar ontmoedigt de Vlaamse bestuurders niet. “Uiteraard hadden we liever op die lijst blijven staan maar Sport Vlaanderen heeft beslist en daar horen we ons bij neer te leggen”, zegt Vlaams voorzitter Bart Danhieux.

   

  "Ik vind het wel vreemd dat de subsidie van een Vlaamse federatie afhangt van de nationale ploeg. Het is de KBHB, die samengesteld is met leden van VHV en LFH, die het nationale beleid uitstippelt. Wij helpen de Belgische federatie maar nu worden wij in Vlaanderen ook beoordeeld over die nationale ploeg."

   

  "Hoe moeilijk ook, we moeten deze beslissing aanvaarden en samen met onze beleidsploeg werk maken van een beter beleid", gaat Danhieux voort. "Met Dries Boulet hebben we in Vlaanderen niet alleen een ervaren manager aangeworven, als nationaal jeugdcoach staat hij met zijn beide voeten in de sport en heeft hij veel contact met de basis."

   

  "We rekenen ook meer dan ooit op de steun van onze clubs die verder moeten kijken dan hun eigen sporthal en het groter geheel van onze sport voor ogen houden. Alleen op die manier kunnen we over 4 jaar opnieuw erkend worden als topsport."

  VHV-voorzitter Bart Danhieux: "We rekenen ook meer dan ooit op de steun van onze clubs die verder moeten kijken dan hun eigen sporthal en het groter geheel."