NFL-legende Belichick weigert presidentiële medaille "na belegering Capitool"

  Belichick aan de zijde van voormalige Patriot-sterspeler Tom Brady.

  Bill Belichick, al jaren met groot succes de coach van NFL-ploeg New England Patriots, heeft maandag de "Presidential Medal of Freedom" geweigerd. Die onderscheiding zou hij krijgen van Donald Trump.

  De "Presidential Medal of Freedom" is de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven door de regering van de Verenigde Staten, maar "trouw blijven aan het volk, mijn team en mijn land weegt sterker dan een individuele prijs", schrijft Belichick.

   

  De 68-jarige Belichick, die zes keer de Super Bowl won als coach, verwijst niet expliciet naar president Donald Trump als reden om zijn prijs te weigeren. Meer zelfs, in het verleden steunde Belichick de huidige president van de VS. 

   

  Wel verwijst hij naar de bestorming van het Capitool vorige week woensdag door aanhangers van Trump. "Ik ben geflatteerd, ook door het respect voor voorgangers die de prijs kregen. Als gevolg van de tragische gebeurtenissen vorige week, heb ik beslist de award niet te aanvaarden."

   

  "Bovenal ben ik een Amerikaans burger met groot respect voor de waarden van onze natie, vrijheid en democratie."