Vanthourenhout: "Kijk uit naar 2021, maar zal afgerekend worden op resultaten"

  Bondscoach Sven Vanthourenhout blikt op de laatste dag van het jaar nog eens terug op het voorbije wielerseizoen en kijkt al vooruit naar 2021. "We mogen blij zijn dat de wielersport grotendeels rechtop is gebleven."

  2020 was het jaar waarin Sven Vanthourenhout de rol van bondscoach overnam van Rik Verbrugghe. Hoe blikt hij terug op het tumultueuze jaar? "We mogen blij zijn dat de wielersport toch grotendeels rechtop gebleven is. Er waren sporttakken die er erger aan toe waren."

   

  "Wat me bijblijft, is dat de Belgen in het begin van het seizoen bijzonder goed presteerden en de koers kleurden. Toen viel een groot stuk weg, maar ook daarna blonken de Belgen uit."

   

  "De man die er voor mij uitstak was sowieso Wout van Aert. Dit ondanks het feit dat Remco Evenepoel eveneens sterk presteerde, tot zijn val in de Ronde van Lombardije. Van Aert zorgde voor de kers op de taart met zeges in Milaan-Sanremo, de Strade Bianche, twee ritten in de Tour, twee tweede plaatsen op het WK en noem maar op."

   

  "Ook in het veldrijden speelden de Belgen een meer dan belangrijke rol. Ik denk dan aan Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Toon Aerts en opnieuw Wout van Aert", vervolgt Vanthourenhout. 

  "Ik kan 3 ploegen opstellen voor het WK"

  Ook voor Vanthourenhout zelf was het een bijzonder jaar, met zijn nieuwe functie. "Voor sommigen was dit misschien geen verrassing. Ik ben blij dat ik deze functie de komende jaren mag uitoefenen."

   

  "Een hele eer is dit in een wielerland als het onze. De verwachtingen zullen altijd zeer hooggespannen zijn, zeker als je het potentieel van onze renners bekijkt. Ik hoop dat we in alle grote koersen zoals het EK, WK en de Olympische Spelen als natie het maximale eruit halen, zonder dat er tactische blunders gemaakt worden. Ik kijk alvast uit naar 2021, ook al zal de druk immens groot zijn. Ik ga immers afgerekend worden op resultaten."

   

  Het Wereldkampioenschap wordt in 2021 in eigen land georganiseerd, dit op een parcours dat 'klassieke renners' bijzonder goed moet liggen. "Ik kan voor die koers eigenlijk drie ploegen opstellen. Ik ga een pak jongens moeten ontgoochelen."

   

  "Het zal afwachten worden wie net op dat moment in topvorm zal zijn. Ik heb een lijst waar nu al 20 namen op staan. Het gaat puzzelen worden. Ik hoop van harte dat we zo snel mogelijk opnieuw volk bij de koersen kunnen verwelkomen en dat alles opnieuw wordt zoals voor de coronacrisis."