Nieuwe app verbetert je loophouding: "Zeker niet het zoveelste loopgadget"

  De app werd voorgesteld bij voetbalclub OH Leuven.

  Sporten met pijn of kwaaltjes, we kennen het allemaal. De nieuwe loopapp "RunEASI" wil dat voorkomen door je loophouding te verbeteren. "RunEASI" werd voorgesteld bij voetbalclub OH Leuven, Sporza ging een kijkje nemen. "Het belangrijkste aspect is dat je live kunt trainen."  

  "Met onze tool kunnen we heel individueel gaan werken"

  "We hebben zeker niet het zoveelste loopgadget ontwikkeld. Het is het resultaat van 7 jaar onderzoek aan de KU Leuven", zegt ontwikkelaar Tim Op de Beeck. 

   

  "Per jaar krijgt 79% van de lopers een blessure en daar wilden we een oplossing voor zoeken. Deze app moet onder andere kinesisten helpen bij revalidaties." 

   

  "Met de technologie die we ontwikkeld hebben kun je loopbewegingen gaan analyseren op een efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde manier." 

   

  Hoe beweeg je? Hoe kun je blessures voorkomen door je loophouding aan te passen? Hoe kun je het best revalideren? Op die vragen krijg je met deze app een antwoord.

  Je kunt de app gebruiken als je op de loopband loopt, maar ook als je buiten loopt.

  Ontwikkelaar Tim Op de Beeck

  Met een sensor op de onderrug (die enkel kinesisten kunnen aanschaffen) wordt geregistreerd hoe iemand loopt. Wordt het linkerbeen bijvoorbeeld feller belast dan het rechter of loop je mooi stabiel?


  Op de app krijg je meteen de resultaten te zien. Wat goed zit, wordt aangeduid met een groene kleur, oranje en rood duiden de verbeterpunten aan. 


  "Met onze tool kunnen we heel individueel gaan werken. Het interessante is ook dat je de app zowel op de loopband als buiten kunt gebruiken." 

  De volledige uitleg van de "RunEASI"-ontwikkelaar:

  Kinesist: "Dit kan zeker heel nuttig zijn"

  De nieuwe loopapp lijkt in het begin dus vooral een tool voor kinesisten. Wat denken zij? 


  "Dit kan zeker heel nuttig zijn", vertelt Sam Vanhumbeeck, kinesist bij OHL. "Of de recreant er ook iets aan heeft? Dat denk ik zeker wel. Heel veel mensen zijn door corona ook beginnen te lopen, dus het kan leuk zijn om op die manier meer analyses te krijgen."


  "Het belangrijkste aspect is volgens mij dat je live kunt gaan trainen. Bijvoorbeeld iemand die loopt op de loopband kan zelf live meekijken op de app naar hoe je het aan het doen bent."

  Het belangrijkste aspect is volgens mij dat je live kunt gaan trainen.

  Sam Vanhumbeeck - Kinesist OHL

  De kleuren geven aan wat goed is en wat nog kan verbeteren.