Pro League stelt beslissing over formule met 18 clubs in 1A uit

  Op de volgende Algemene Vergadering van 18 januari worden knopen doorgehakt.

  De hete hangijzers op de Algemene Vergadering van de Pro League zijn doorgeschoven naar de volgende vergadering op 18 januari. Het is dus niet duidelijk of de competitieformule met 18 clubs in 1A wordt verlengd.

  Het was de bedoeling om in het seizoen 2022-2023 terug te keren naar 16 teams in 1A, waardoor er volgend seizoen dus 3 dalers zouden zijn.  

   

  Maar door de coronacrisis zou de financiële impact voor die 3 degradanten desastreus kunnen zijn en dus is er een voorstel gelanceerd om de formule met 18 teams nog een extra jaar te handhaven.

   

  Na een lange dag vergaderen op de laatste Algemene Vergadering van het jaar is de Pro League nog niet tot een akkoord gekomen. "We hebben iets meer tijd nodig voor reflectie en overleg", zei CEO Pierre François achteraf. Op de volgende vergadering op 18 januari wordt de knoop doorgehakt.

   

  Ook over de integratie van belofteteams in 1B - naar het voorbeeld van Club NXT - en de hogere nationale reeksen in het amateurvoetbal is nog geen akkoord. 

   

  "We zitten al redelijk ver in onze discussie", zei François. "Maar er is nog onduidelijkheid over de amateurcompetitie. Als die toch niet kan herstarten in februari, krijgen we waarschijnlijk een blanco seizoen. En dan komen er geen plekjes vrij voor belofteteams."

  1 miljoen euro voor amateurclubs

  Toch kon de Pro League ook enkele agendapunten afvinken. Zo krijgen Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF elk 500.000 euro om te verdelen over de amateurclubs. Zo kan de financiële klap van de coronacrisis wat worden verzacht.

   

  De Pro League heeft ook beslist om in zee te gaan met consultancybureau 21st Club. Zij zullen advies geven over de strategische ontwikkeling van de Pro League.  

   

  Ten slotte werden de regels over het gebruik van pyrotechnisch materiaal in de stadions aangescherpt. Tot twee seizoenen geleden kon het gebruik van pyrotechnisch materiaal in de tribunes enkel bestraft worden als het wedstrijdverloop mogelijks werd beïnvloed. 

   

  Sinds vorig seizoen moet het Bondsparket altijd overgaan tot vervolging als er een vuurpijl op het veld of in de neutrale zone terechtkomt. Elke blessure die door vuurpijlen of rookbommen veroorzaakt wordt in het stadion geeft aanleiding tot vervolging.  De Pro League scherpt die regels nu opnieuw aan, want voegt ook materiële schade door pyrotechnisch materiaal toe als een reden voor vervolging van een voetbalclub.