Liam Everts: "De dag komt dat ik alles op motorcross zet, daar ben ik redelijk zeker van"

  Liam Everts.

  0 / 0

  2021 wordt voor ons allemaal hopelijk het jaar van de terugkeer naar het normale, maar als dat zo is wordt het tegelijk een speciaal jaar voor Liam Everts (16). Liam wil de tocht in de voetsporen van zijn vader - Stefan Everts - verderzetten en stapt over op een 250cc-motor. 

  "Top 5 is ambitie in EMX250"

  Ook voor Liam Everts was 2020 een speciaal jaar. Hij won in het begin van het seizoen twee wedstrijden in de EMX125 (in Hawkstone en in Matterley Basin). Daarna viel de competitie door het coronavirus stil en na de herstart viel Liam in september en brak zijn arm.

   

  Sinds december traint de 16-jarige Liam opnieuw. Daarvoor moet hij wel uitwijken naar Nederland, want in België waren de motorcrosscircuits voorlopig dicht. In Oss stoomt hij zich klaar om in het nieuwe jaar een categorie hoger te rijden, in de EMX250.

   

  "Liam zijn ambitie is de top 5, misschien de top 3 in de EMX250. Dat is opnieuw een stapje hogerop", zegt papa Stefan Everts. "Zijn concurrenten zullen ouder zijn en meer ervaring hebben. Daar zitten echte mannen met veel kracht tussen. Daar zal hij tegen moeten opboksen met zijn talent, techniek, fysiek en inzet. We zien wel, ik wil de lat niet meteen te hoog leggen."

   

  "Mijn ambitie is altijd om de beste te zijn", vult Liam aan. "Dat zal niet makkelijk zijn, maar ik heb dit jaar al enkele wedstrijden meegereden in de EMX250 en dat ging goed." 

   

  Om die ambitie waar te maken moet al de rest wijken. Ook school. "Liam is examencommissie gaan doen om zijn middelbaar zo snel mogelijk af te maken", zegt Stefan Everts. "Hij is 16 jaar en heeft bijna op 1 jaar tijd zijn derde graad TSO Sport afgewerkt. Hij moet nog 1 of 2 examens doen." 

   

  "Liam heeft een enorme wil om voor de sport te gaan. Pas op, ik vind het superbelangrijk dat jonge gasten studeren en hun hersenen ontwikkelen. Dat is ook nodig in de sport. Maar niks is hem te veel. Liam is ook op de motor een enorm trainingsbeest."

  "De druk van de naam Everts interesseert me niet"

  De naam Everts is een vloek en een zegen in de wereld van de motorcross. Die naam creëert enorme verwachtingen, maar Liam kent ook een begeleiding en ondersteuning waar anderen enkel jaloers op kunnen zijn.

   

  Naast een 10-voudige wereldkampioen die hem advies geeft, heeft hij ook een persoonlijke mecanicien in dienst. "De druk van mijn naam interesseert me eigenlijk niet zoveel. Ik doe mijn ding en wat de rest over me denkt of zegt, maakt me weinig uit", reageert Liam Everts.

   

  "Ik bekijk wel veel beelden van  mijn vader. Dat is een hobby van mij. Misschien doe ik het zelfs te veel. Zeker van zijn beginperiode. Ik kijk zowel naar de mooie en de moeilijke momenten, want die laatste maken uiteindelijk een kampioen."

  Ik doe mijn ding en wat de rest over me denkt of zegt, maakt me weinig uit.

  Liam Everts

  "Liam heeft het niet makkelijk. Ik had het al niet makkelijk, want mijn vader had 4 wereldtitels en ik wou minstens zo goed worden als mijn vader", beseft Stefan Everts.


  "Dat zorgde voor enorm veel druk op mijn schouders. Voor Liam is het onmogelijk om zijn vader te evenaren, zeker niet als derde van de generatie. Ook daarin proberen we hem te begeleiden, maar hij is het natuurlijk die daar mee moet omgaan op de motor."

   

  Voor Liam maakt het naar eigen zeggen niet veel uit. Hij klinkt erg zelfzeker over de toekomst." Als coach en vader durft mijn papa me wel onder mijn voeten te geven. Wat moet, vind ik. Er komt een dag dat ik alles op het motorcross kan zetten, hoop ik. Ik ben er eigenlijk redelijk zeker van. Maar dan moet er nog hard gewerkt worden."

  Bekijk het interview van vader en zoon Everts