Skiër Anton Palzer wordt profrenner bij Bora-Hansgrohe: "Uitzonderlijke VO2max"

Bora-Hansgrohe heeft zich versterkt met de Duitser Anton Palzer. Palzer maakt ook de selectie van het team compleet. Opvallende transfer, want de 27-jarige Palzer is geen getrainde fietser, wel een skiër en bergbeklimmer.

"Gewaagde beslissing"

Palzer zal vanaf april 2021 bij het team komen om zich vervolgens volledig te focussen op het wielrennen. Eerst wil hij zijn winterseizoen in het skiën nog afwerken.

 

"Het lijkt misschien een gewaagde beslissing en er zijn zeker risico's aan verbonden", zegt teammanager Ralph Denk. "Maar we volgen "Toni" al geruime tijd en zijn overtuigd van zijn fysieke capaciteiten. Voorbeelden als Roglic of Woods tonen aan dat zulke zaken kunnen en we hebben altijd gezegd dat we binnen verschillende sporten zouden scouten."

 

"Ik zeg niet dat Toni over twee jaar zal meedoen voor de Tourzege, maar we zien veel potentieel in hem. Vooral in de bergen. We zullen hem aanvankelijk gebruiken voor moeilijke eendagskoersen en bergkoersen van een week."

 

Palzer zelf ziet zijn stoutste droom uitkomen. "Lang was het een kleine droom die onbereikbaar leek, ver weg van mijn mogelijkheden. Ralph Denk en Helmut Dollinger (coach bij Bora) hebben mijn stoutste dromen doen uitkomen."

 

"De uitdaging wordt nu om me te ontwikkelen van een individuele sporter naar een teamsporter. Ook moet ik mijn ritme aanpassen van wintersport naar zomersport. Ik zal langzaam moeten groeien in de wielersport en intelligentie ontwikkelen."

De uitdaging wordt nu om me te ontwikkelen van een individuele sporter naar een teamsporter.

Anton Palzer

"Uitzonderlijke waarden, zoals zijn VO2max"

Helmut Dollinger, coach bij Bora, is alvast lyrisch over de nieuwe aanwinst. "Toni benaderde me dit voorjaar met de vraag of ik hem kon ondersteunen bij de voorbereiding op het WK skiën. Sinds april werken we samen en was het snel duidelijk dat sommige van zijn prestatiewaarden, zoals zijn VO2max, uitzonderlijk zijn."

 

"Het potentieel is er, maar data is niet alles. Het wordt alleszins een spannend project en een bijzondere uitdaging. Maar we moeten realistisch zijn: het eerste seizoen moeten we gebruiken om te leren."