Pro League overlegt dinsdag met amateurclubs over Beker van België

  De Pro League zal dinsdag samenzitten met de amateurclubs om het te hebben over de 1/16e finales van de Croky Cup. Terwijl de profclubs niet van uitstel willen weten, zien de amateurclubs het door de coronasituatie niet zitten om eind december al opnieuw de trainingen te hervatten.

  Het Overlegcomité besliste vorige week om de huidige coronamaatregelen te verlengen tot 15 januari. Daardoor is het voor amateurclubs nog niet meteen duidelijk wanneer en of de competities zullen hervatten. Tot dan wordt zeker niet gevoetbald.

   

  Maar voor negen van die amateurclubs (La Louvière, Dessel Sport, Heur-Tongeren, Rupel Boom, Lokeren-Temse, Olsa Brakel, Tessenderlo Sport, Olympic Charleroi en FC Luik) staat er op 9 en 10 januari wel bekervoetbal op het programma.

   

  De twee sportministers - Ben Weyts (N-VA) aan Vlaamse en Valérie Glatigny (MR) aan Franstalige kant - erkennen de beker als profcompetitie. De negen nog actieve amateurclubs mogen dus zoals de profclubs trainen en spelen, maar moeten zich dan ook wel houden aan de coronaprotocollen zoals de wekelijkse test.

   

  Dat kost geld en laat amateurclubs door de coronacrisis nu net in financiële moeilijkheden zitten. De Pro League wil de coronatest in aanloop naar de wedstrijd voor zijn rekening nemen.

   

  De 1/16e finales van de Croky Cup werden eerder al eens uitgesteld door de coronamaatregelen, want zouden normaal plaatsvinden op op 15, 16 en 17 december.

   

  De Pro League heeft door de drukke kalender geen zin in een nieuw uitstel. Weinig amateurclubs hebben evenwel zin om eind december alweer te trainen voor de beker, ook omdat ze nog niet weten wanneer hun competities hernemen. En dus dreigt een forfait.

   

  De negen amateurclubs hopen op een financiële tegemoetkoming bovenop de ruim 12.000 euro die ze ontvangen voor hun plek in de 1/16e finales, maar botsen voorlopig op een njet van de Pro League.