Vanthourenhout: "Hoop dat Evenepoel en Van Aert in 2021 beiden gouden plak pakken"

  Sven Vanthourenhout heeft sinds vandaag een nieuwe job bij de Koninklijke Belgische Wielerbond: hij is bondscoach van de elite en de U23 geworden. En 2021 wordt meteen een erg druk jaar. "Voor een wielerland als België worden het hoogdagen. Ik wil er met de renners een succes van maken."

  "Ik weet het zelf pas sinds deze middag", vertelt Sven Vanthourenhout. "Ik wist natuurlijk wel dat ze vandaag de knoop zouden doorhakken en dat ik in de weegschaal lag, maar ik had het toch niet verwacht. Ik had misschien een stapje voor op externe kandidaten want ik ken het huis door en door. De werking binnen een federatie is toch anders dan bij een WorldTour-ploeg."

   

  En de felicitaties stromen binnen. "Mijn telefoon is een beetje ontploft. Ik heb ook veel berichten van renners gekregen. De veldrijders heb ik bijna allemaal gehoord, maar ook veel wegrenners. Dat is fijn." Ook Wout van Aert feliciteerde de nieuwe bondscoach al. "Ik heb heel vaak contact met Wout. Hij komt ook uit het veldrijden en die samenwerking is altijd optimaal verlopen. Hij kent mij en hij weet hoe ik werk. Het is fijn om zijn vertrouwen te krijgen."

   

  Sven Vanthourenhout blijft ook bondscoach van de veldrijders. Is dat een haalbare combinatie? "Het zijn de enige twee disciplines die echt te combineren zijn. Het is zelfs een pluspunt. Er zijn toch een aantal veldrijders die regelmatig de oversteek maken, en met succes. Ik zal wel een goeie agenda moeten bijhouden want ik wil het veldrijden zeker niet uit het oog verliezen."

  Wout kent mij en weet hoe ik werk. Het is fijn om zijn vertrouwen te krijgen.

  2021 wordt in elk geval een bijzonder druk jaar voor de bondscoach. "Met de Olympische Spelen, een EK en twee WK's in eigen land want ook het WK veldrijden is hier. Voor een wielerland zijn dat echt hoogdagen. Ik wil er een succes van maken samen met de renners. Ik wist natuurlijk dat ik kans maakte om bondscoach te worden dus ik heb mijn huiswerk al gemaakt. Ik zal samen met de renners en de ploegen moeten beginnen te puzzelen. Is de combinatie Tour en Olympische Spelen haalbaar bijvoorbeeld? Maar ik wil ook veel aandacht hebben voor de U23. Mijn dagen zullen gevuld zijn."


  Als Vanthourenhout een wedstrijd moet kiezen waarin hij wil schitteren volgend jaar, is dat dan het WK of de Olympische Spelen? "Ik kan niet kiezen. We hebben twee wereldtoppers met Wout van Aert en Remco Evenepoel. Ik hoop dat er voor beiden - ondersteund door een sterk Belgisch blok - ergens een gouden plak inzit, op de Spelen of op het WK."