Vanthourenhout neemt fakkel over van Verbrugghe als wielerbondscoach

  De nieuwe en de oude bondscoach (archief).

  Sven Vanthourenhout is de nieuwe bondscoach van de Belgische wielerploeg. Hij volgt Rik Verbrugghe op. Verbrugghe wordt sportief manager bij Israel Start-Up Nation en de bond vond de combinatie van die twee jobs niet ideaal. Vanthourenhout is geen nieuw gezicht. Hij is al bondscoach van de veldrijders en was assistent bij de belofteploeg.

  Rik Verbrugghe werd in november 2018 aangesteld als opvolger van Kevin De Weert, maar na twee jaar als bondscoach zit zijn job er nu op. Verbrugghe is sinds kort aan de slag bij Israel Start-Up Nation, de ploeg van Chris Froome. Zelf hoopte hij die functie te kunnen combineren met zijn werk als bondscoach, maar de KBWB vindt die combinatie blijkbaar toch niet haalbaar.

   

  Daardoor komt er nu een einde aan de samenwerking met Verbrugghe. Hij was niet alleen bondscoach bij de elite, maar ook bij de U23. Zijn rechterhand daar was Sven Vanthourenhout en die neemt nu de fakkel als bondscoach van hem over.

   

  Vanthourenhout blijft ook bondscoach van de Belgische veldrijders. Wel zoekt de Wielerbond nog een development coach. Die moet Vanthourenhout dan assisteren.

  "2021 wordt druk jaar dus bondscoach moest beschikbaar zijn"

  "2021 wordt een heel druk en belangrijk jaar voor ons met de Olympische Spelen, een EK en het WK in eigen land. De bondscoach moest dus beschikbaar zijn", legt Jos Smets, directeur van de KBWB, uit. "Door zijn nieuwe job zou dat voor Rik Verbrugghe moeilijk geweest zijn. We hebben een open gesprek met hem gehad en we zijn in een goede verstandhouding uit elkaar gegaan."

   

  Waarom viel de keuze dan op Sven Vanthourenhout? "We hebben een aantal pistes onderzocht, ook externe coaches zoals Axel Merckx. Maar uiteindelijk gaat het ook over de structuur. We willen een vaste coach en met Sven Vanthourenhout hadden we al iemand zeer goed met een voltijdse betrekking in dienst."

   

  "We zijn ook echt overtuigd van zijn capaciteiten. Sven is een goede coach, hij kan goed met de renners praten en omgaan. Hij ligt goed bij de renners. En hij is organisatorisch goed. Het komende jaar wordt meteen uitdagend, hij moet veel selecties maken. En op het WK in eigen land zullen alle ogen op ons gericht zijn."

  Wout van Aert lijkt alleszins tevreden