Amerikaan Chris Nikic is eerste Ironman met syndroom van Down

  De Amerikaan Chris Nikic (20) heeft zaterdag sportgeschiedenis geschreven. Nikic is de eerste mens met het syndroom van Down die de finish haalde van een van de moeilijkste sportuitdagingen ter wereld: 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,195km lopen.

  Chris Nikic haalde zaterdag de finish van de Ironman in Panama City Beach in Florida. Nooit eerder deed iemand met het syndroon van Down hem dat voor. Nikic finishte net voor de vereiste 17 uur en werd tijdens de wedstrijd bijgestaan door verschillende coaches.

   

  Nikic had ongeveer een jaar lang elke dag vier tot acht uur getraind voor zijn onderneming. "Inclusiviteit voor iedereen en met iedereen", was zijn boodschap na de wedstrijd op zijn Instagram-pagina.

   

  Nikic, geboren in Florida, heeft ook al laten weten dat hij voor 2021 op de Ironman van Hawaii mikt. Het is hem vooral te doen om aandacht voor het Down-syndroom en de Special Olympics, een organisatie voor sporters met een verstandelijke beperking.