Stef Wijnants: "Dat Hazard dinsdag speelde, was toch een beetje magie"

  Eden Hazard kwam verrassend in actie tegen Gladbach en scoorde bijna bij zijn invalbeurt.

  Het was een van de voetbalverrassingen deze week: Eden Hazard leek na een nieuwe blessure nog een tijdje uit de picture te blijven, maar plots haalde Zinédine Zidane de Belg bij zijn selectie voor de Champions League-match in Mönchengladbach. Dinsdag maakte Hazard zowaar zijn eerste minuten van het seizoen.

  Daar was-ie plots

  "Tien dagen geleden zei Zidane dat de blessure van Eden erger was dan ze dachten. En toen zat Hazard ineens in de selectie, reisde hij mee naar Duitsland en stond hij klaar om in te vallen. Wie kon nog volgen?", vraagt Stef Wijnants, die voor Sporza het buitenlandse voetbal op de voet volgt.

   

  "Dat Hazard geen last meer heeft, moet duidelijk zijn. Anders breng je hem niet in een Champions League-match, waar je bovendien 2-0 achterstaat. Het was dus niet bij een geruststellende voorsprong wat minuten maken. Nee nee, Hazard heeft mee de forcing gevoerd."

   

  Heeft Hazard het goed gedaan? "Hij speelde misschien iets te breed en heeft niet echt vooruitgedribbeld, maar ze weken wel bij Gladbach. Dat hij speelde, was toch een beetje magie. Zijn aanwezigheid heeft zeker een rol gespeeld, hij had ook bijna meteen kunnen scoren. Maar goed, Hazard zal niet de man zijn die het scoringsprobleem van Real gaat oplossen."

  Hij speelde misschien iets te breed en heeft niet echt vooruitgedribbeld, maar ze weken wel bij Gladbach.

  Stef Wijnants

  Best geen Nations League

  Gaan we nu heel snel de beste Hazard kunnen zien? Wijnants: "Dat blijft koffiedik kijken. Sinds hij bij Real is, heeft Hazard in 38% van de matchen meegedaan."

   

  "Zijn aanpassing en blessureleed duren nu al 1,5 jaar. Hoe lang duurt het dan vooraleer hij op topniveau is? Heeft hij een reactie op die minuten van dinsdag, gaat hij deze week nog trainen, speelt hij komend weekend tegen Huesca weer...?"

   

  "We zijn allemaal met een kluitje in het riet gestuurd door die persconferentie van Zidane. Plots stond Hazard bij de trainingsbeelden voor de Clasico op het veld. Dat was verrassend en het leek er even op dat Real zand in de ogen wilde strooien."

   

  "Dat past niet helemaal bij de stijl van Real en bovendien vraag ik me af wat het nut is van zo’n magische verrijzenis als er geen vervolg komt. In het weekend zal Hazard toch gewoon weer spelen of invallen?"

   

  Als Hazard opnieuw bij Real speelt, is dat allicht ook goed nieuws voor de interlands van Rode Duivels die er midden november aankomen.

   

  Wijnants: "Dat weet ik nog zo niet, want moet hij zich nu in volle coronacrisis met de overbodige Nations League gaan bezighouden? Zal hij naar België komen om ritme op te doen?"

   

  "Als ik Hazard was, of meer nog, als ik Real was… dan zou ik toch een fijn gesprek hebben over wedstrijden met de nationale ploeg. Waar gaan die matchen in november over in deze tijden? In 2021 is er het EK, daarna de

  kwalificatiematchen voor het WK: dat lijkt me toch belangrijker, niet?"

   

  "Clubs proberen te overleven in deze tijden. Denk vooral niet dat Real geen schulden heeft en Hazard voetbalt in Madrid ook niet voor een appel en ei. Voor die vele miljoenen per jaar zou ik als Real zeggen: "Zorg dat je eerst fit bent"."

  16 schoten voor één doelpunt

  Van Hazard naar Real dan: het loopt nog niet zoals het zou moeten bij de Spaanse grootmacht. "Real speelt zeker nog niet als een topploeg, maar de animatie, het loopvermogen en de strijdlust waren in Barcelona en Gladbach toch positieve punten", stelt Stef Wijnants vast.

   

  "Als je dat vergelijkt met de match tegen Cadiz (die ze met 0-1 verloren) of de matchen ervoor die ze met 1-0 wonnen, is het een hemelsbreed verschil."

   

  "Buiten die zeges viel er vaak niks over te vertellen, behalve dat Thibaut Courtois de reddende engel was. Dat het kaartenhuis tegen Cadiz en Sjachtar in elkaar zou vallen, was niet eens verrassend."

  "Maar de "oude" selectie van Real kent natuurlijk het klappen van de zweep. Casemiro moet als een stierenvechter spelen, op en over het randje. Maar dat is zijn spel en maakt dat de anderen rond hem op een hoger niveau gaan spelen. Asensio komt van ver terug en wordt steeds  beter. En als straks dan Hazard nog komt… Benzema heeft Hazard ook nodig om snel te combineren."

   

  "En de efficiëntie moet omhoog. Sinds Cristiano Ronaldo vertrok, is het in Madrid al te vaak de omgekeerde wereld. Gladbach bijvoorbeeld heeft 2 doelpunten gemaakt met zijn eerste 2 schoten, Real heeft 16 schoten afgeleverd vooraleer ze in de 87e minuut gescoord hebben. Dat is toch de wereld op zijn kop? Een topclub heeft toch geen 16 schoten nodig om te scoren? Bij Real is dat een heikel punt."

  Gladbach maakte 2 doelpunten met zijn eerste 2 schoten, Real leverde 16 schoten af voor ze in minuut 87 scoorden. Dat is toch de wereld
  op zijn kop?

  Stef Wijnants

  Courtois in schietstand

  Ook verdedigend staat het zeker nog niet op punt, ziet Wijnants. "Na de eerste coronastop incasseerde Real niet veel goals. Daarom werd het ook kampioen in La Liga. Maar het blijft een raadsel waarom ze zoveel kansen weggeven."

   

  "Ik heb al vaak aangehaald dat Courtois soms in een schietstand keept. In de Champions League wordt dat zwak verdedigen afgestraft en moet er dringend in blok verdedigd worden."

   

  "In hun laatste 6 duels in Europa zitten ze aan 12 tegengoals: 2 tegen PSG, 1 tegen Brugge, 4 tegen City en nu tegen Sjachtar en Gladbach hebben ze er ook al weer 5 tegengekregen. Dat zijn geen cijfers voor de absolute top. En dan heb je dus een keeper staan die ik weet niet hoeveel tegenhoudt."

   

  "Sergio Ramos is en blijft een van de beste centrale verdedigers ter wereld. Het is Varane die onverklaarbaar acteert. Als je zag wat er tegen City gebeurd is in de 1/8e finales van het vorige CL-seizoen en nu tegen Sjachtar en tegen Gladbach ook bij die 1e goal... Dat is nauwelijks te begrijpen."

   

  "Uiteraard is Varane een topper, maar bij Real kan je je geen fouten permitteren. Nu moeten ze 2 keer tegen Inter en Romelu Lukaku. Het zal foutloos moeten of de kwalificatie hangt aan een zijden draadje."

  Varane.