Gezond sporten Vlaanderen over competitiestop bij jeugd: "Trainen moet blijven kunnen"

  Woensdag bekijkt Voetbal Vlaanderen of er bijkomende maatregelen nodig zijn in het jeugdvoetbal. Ook een competitiestop ligt daarbij op tafel. Sinds de verstrenging van de coronamaatregelen is het voor veel clubs behelpen. "Wedstrijden of niet, dat is van ondergeschikt belang. De kinderen moeten zich kunnen uitleven."

  Bijna de helft van de jeugdvoetbalmatchen ging afgelopen weekend niet door. Ook al mag dat volgens de coronaregels wel. Het is wel zonder kantine en zonder kleedkamers. Bij VV Tielt proberen ze er creatief mee om te gaan. "Is het ideaal? Neen. Maar we proberen er het beste van te maken", zegt trainer Alain Dhondt.

   

  "In de tijd van mijn grootvader was met een teiltje in de kou dus onze jongens hebben nog veel luxe. Ze beseffen dat ze op deze manier nog mogen voetballen. We zijn heel blij."

   

  Zonder kantine is het wel niet makkelijk om alles financieel rond te krijgen. "Maar wij vinden het belangrijk dat de kinderen kunnen blijven voetballen", vertelt jeugdcoördinator Jonas Fockedey. "Ook mentaal is dat voor hen heel belangrijk. Ze moeten zich kunnen uitleven. Of er nu wedstrijden kunnen plaatsvinden of niet, dat is van ondergeschikt belang.'

  Gezond sporten Vlaanderen: "Als het om curve af te vlakken is, dan moeten we competitiestop overwegen"

  Gezond sporten Vlaanderen zit in de klankbordgroep van Minister van Sport Ben Weyts. "We vinden dat kinderen moeten kunnen blijven sporten", zegt dokter Frank Pauwels. "Maar competitie of niet, dat is een andere vraag."

   

  "We vinden niet dat praktische redenen de  doorslag mogen geven om de competities af te schaffen, maar als het volgens de virologen kan bijdragen aan het afvlakken van de curve dan moeten we het overwegen. Maar trainingen moeten kunnen als die goed georganiseerd zijn."

   

  "Aan sport zit ook een groot sociaal element. De scholen gaan voor 10 dagen dicht en het is niet de bedoeling dat al die kinderen weer in hun kot kruipen."