Jeugdvoetbal mag nog, maar bijna de helft van de matchen gaat toch niet door

  Bijna de helft (45%) van alle competitiematchen die afgelopen weekend in Vlaanderen nog mochten doorgaan is niet afgewerkt. Corona is uiteraard de boosdoener. Momenteel mogen alle jeugdploegen tot 17 jaar nog competitievoetbal spelen, maar steeds meer teams trekken er zelf de stekker uit.

  Bijna de helft van de voetbalwedstrijden uitgesteld

  2 weken geleden werd beslist om alle amateurcompetities voor spelers boven 18 jaar stil te leggen. Jeugdvoetbal, met spelers tussen 5 en 18 jaar, mag dus wel nog doorgaan, maar de vraag is hoe lang dat nog houdbaar is. 

   

  14 dagen geleden waren er al meer dan 600 afgelastingen. Afgelopen zaterdag en zondag is al een veelvoud daarvan uitgesteld. 45% van alle matchen, bijna de helft dus, ging uiteindelijk niet door. Ter vergelijking: een maand geleden werd slechts iets meer dan 1% van alle matchen afgelast, toen nog jeugdwedstrijden en eerste elftallen samen. 

   

  Het aantal afgelaste wedstrijden stijgt dus week na week en in een sneltempo. Dat er geen boetes worden opgelegd voor forfaits speelt mee, maar er is meer aan de hand. Het wordt de clubs niet gemakkelijk gemaakt. De kleedkamers en de kantine moeten dichtblijven en er mag slechts één ouder per kind komen supporteren. 

   

  Veel clubs zien het niet meer zitten om in die omstandigheden nog wedstrijden te spelen en soms legt het lokale bestuur een speelverbod op.

  Jeugdvoetbalclubs zoals VV Tielt zoeken naar creatieve oplossingen

  Voetbal Vlaanderen: "Woensdag beslissen of er strengere maatregelen komen"

  Voetbal Vlaanderen beslist woensdag of er strengere maatregelen moeten genomen worden. Na afgelopenweekend zou de situatie geëvalueerd worden.

   

  "Die analyse is nu aan het gebeuren", klinkt het bij Voetbal Vlaanderen. "Woensdag leggen we onze bevindingen voor aan het bestuur. Het gaat daarbij niet alleen om het jeugdvoetbal, ook voor het seniorenvoetbal willen we bekijken wat de komende weken eventueel nog mogelijk is."

   

  Gezondheid is daarbij prioritair, maar er is ook een maatschappelijke en een economische insteek. Het gaat om een analyse van de totale problematiek."