Wickmayer verwacht 1e kindje: "Kon droom om mama te worden niet meer negeren"

  Yanina Wickmayer last een tennispauze in.

  Yanina Wickmayer heeft heugelijk nieuws. Ze verwacht samen met haar man Jérôme een eerste kindje. Het is een nieuw hoofdstuk in haar leven waar ze enorm naar uitkijkt. Het tennis verhuist even naar de achtergrond, maar een definitief afscheid is dit niet. "Ik ben niet aan kindjes begonnen omdat ik niet graag meer tennis."

  Zwangere Wickmayer: "Zo gelukkig als nu heb ik me zelden gevoeld"

  Yanina Wickmayer straalt wanneer ze eindelijk haar geheim verklapt. "We zijn heel blij dat we ons gezin kunnen starten. We zijn hier al anderhalfjaar mee bezig", vertelt ze in Sportweekend. Wickmayer is 31 en staat op plaats 162 op de WTA-ranking. Betekent dit goede nieuws meteen het einde van haar tenniscarrière?

   

  "Ik heb mijn carrière altijd op de eerste plaats gezet, maar het begon toch heel erg te kriebelen. Zeker in deze moeilijke periode. Maar ik laat de deur zeker nog op een kier. Ik ben niet aan kindjes begonnen omdat ik niet meer graag tennis of bij gebrek aan motivatie, maar gewoon omdat die kinderwens zodanig groot werd. Het werd heel moeilijk om alles op mijn carrière te zetten als mijn hart toch een beetje pijn deed omdat ik zo graag kindjes wou. Zo gelukkig als nu heb ik me zelden gevoeld."

   

  "Mijn hart ligt nog in het tennis en na de geboorte zal het er zeker weer naartoe gaan. Ik ga mijn zwangerschap beleven alsof ik daarna zeker terugkom. Ik wil zo fit mogelijk blijven. Veel zal afhangen van wat deze zwangerschap emotioneel en fysiek met mij doet. Als ik goed recupereer na de zwangerschap en de bevalling, is de kans heel groot dat ik weer begin.

   

  Mama's in het tennis zijn ook al lang geen uitzondering meer. "Er zijn zeker al een paar speelsters waar ik raad en tips kan aan vragen. Hij of zij zal ook al vriendjes hebben om mee te spelen op de toernooien. De carrières van speelsters duren ook alsmaar langer dus het is fijn dat het gecombineerd wordt. Je kinderwens vervullen tijdens je carrière is al lang geen taboe meer."

  Wickmayer in het begin van haar carrière.

  "We verwachten ons kindje op 25 april, de dag waarop mama gestorven is"

  Het kindje wordt verwacht op 25 april. "Wie goed kan tellen weet dus dat hij of zij al de US Open en Roland Garros gespeeld heeft. Dat is ook een heel speciale datum. Mijn mama is nu meer dan 20 jaar geleden gestorven op 25 april. Dus toen de gynaecoloog ons de datum vertelde, was dat een bijzonder moment. Ik geloof niet dat zoiets toeval is. Het geeft me nog meer het gevoel dat dit juist is en dat het zo moest zijn."

   

  Wickmayer verloor haar mama toen ze 9 jaar was. "Het is voor mij altijd een drive geweest om ook mama te worden. Zij was zo'n voorbeeld voor mij en dat wil ik ook zijn. Ik weet ook dat ze heel graag oma wou worden en ik ben blij dat ik haar een kleinkind kan geven. Ik weet dat ze naar mij kijkt en het is mijn grootste doel om haar trots te maken."

   

  "Dit is ook niet het eerste teken dat ik zo krijg. Ik vier haar verjaardag elk jaar in New York en ik speel ook meestal op die dag. Ik heb heel mooie matchen gewonnen op die dag en ik heb er ook heel zware verloren. Ik heb daar in New York mijn beste resultaat neergezet en de mooiste week uit mijn carrière gespeeld. 29 augustus zal ook altijd een heel speciale dag blijven."

  In 2009 haalde Wickmayer de halve finales op de US Open.

  "Mooiste momenten? US Open 2009, de Fed Cup en mijn titels"

  Als Wickmayer toch definitief stopt na haar zwangerschap, hoe kijkt ze dan terug op haar carrière? "Heel trots en met veel voldoening. Niemand had ooit verwacht dat ik dit allemaal zou bereiken. Het is altijd mijn grootste doel geweest om van niets spijt te hebben en ik heb elk moment op de baan 100 procent gegeven. Ik sta bekend om mijn doorzettingsvermogen en wilskracht. Ik ben een harde vechter en ik geef niet op. Daar heb ik meer aan dan aan resultaten en een naam."

   

  "Ik heb natuurlijk ook veel mooie momenten en herinneringen. Mijn halve finale op de US Open in 2009 steekt er bovenuit. Dat was voor mij ook echt het begin. Ook de Fed Cup is altijd heel speciaal geweest voor mij. Dat zijn de meest emotionele herinneringen. Het is een apart gevoel om voor een team en voor je land te spelen. Dat waren ook vaak matchen waar je diep in de derde set nog eens alles moest geven. Maar ook de titels die ik gewonnen heb, blijven bij. Een beker in de lucht mogen steken, dat is onbeschrijfelijk." 

   

  Begin 2010 speelde Wickmayer een intense partij in de 1/8e finales van de Australian Open tegen Justine Henin. "Dat zal nog lang in mijn geheugen gegrift staan. Dat is een van mijn mooiste matchen en mentaal misschien ook wel mijn strafste prestatie. Ik had die winter zo hard gewerkt en maar door administratieve problemen werd ik toen geschorst en moest ik kwalificaties spelen in Australië. Ik voelde dat er mij onrecht was aangedaan en dat motiveerde mij."

  Match tegen Henin op Australian Open in 2010 zal nog lang in mijn geheugen gegrift staan

  De laatste jaren werd het voor Wickmayer moeilijker om de hoofdtabel te halen op een grandslamtoernooi. "Het laatste anderhalf jaar was ik een kwalificatiespeelster. Dat was niet makkelijk in het begin, maar ik heb ook wel heel veel geleerd en ik ben mijn motivatie nooit verloren. Maar ik was ook al bezig met mijn kinderwens en dat was een heel moeilijke tweestrijd."


  Zou Wickmayer in haar eventuele tweede carrière iets anders aanpakken? "Als ik toch van iets spijt heb, dan is het dat ik niet genoeg genoten heb. Dat hoor je van veel atleten."

   

  "Als ik na mijn zwangerschap weer begin, hoop ik iets meer te kunnen relativeren. Dan hoop ik meer ontspannen op de baan te staan en mezelf minder druk op te leggen."

   

  "Ik heb nu de tijd om mijn carrière tot nu toe al een plaatsje te geven. Daarna wil ik vooral mezelf uitdagen. Wat kan ik nog na een kindje? Ik kijk er echt naar uit om te ontdekken wat dit met mij als vrouw en als atlete zal doen."

  Justine Henin en Yanina Wickmayer.

  Bekijk het volledige interview met Yanina Wickmayer