Veel "mistige" opgaves in Vuelta: "Toch vaak gevoel: wat is daar aan de hand?"

  Geniez

  Alexandre Geniez (archieffoto) gaf in de eerste etappe om een onverklaarbare reden op.

  Hoewel er amper werd gevallen gaven in de eerste dagen van de Vuelta toch al 9 renners er de brui aan. Coronagevallen, willen ze boetes vermijden of zijn het echte blessures? "De waarheid zal wellicht in het midden liggen", denkt Sven Nys.

  De Vuelta was nog maar net op gang gevlagd of daar gaven Ilan Van Wilder, Alexandre Geniez en Mathias Frank er al de brui aan. Later volgden ook nog Brandon Rivera, Thibaut Pinot, Axel Domont, Matej Mohoric, Daniel Felipe Martinez en Simon Geschke hun voorbeeld, soms om onduidelijke redenen.

   

  Het lijkt erop dat heel wat renners geen zin hadden in een laatste verplicht nummertje dit seizoen. Ploegen moeten ook 5.000 euro boete betalen per renner die niet van start gaat aan de ronde.

   

  "Dat is een belangrijke reden waarom er op het laatste moment nog renners ingeschakeld worden", zegt Sven Nys, cocommentator tijdens de Vuelta. "Achter de schermen wordt er veel geregeld om alles volgens de reglementen te laten verlopen. Dat is voor de buitenwereld niet altijd duidelijk."

   

  "Ik maakte het zelf mee met Lars van der Haar, die al voor ons getekend had, maar die door Sunweb nog her en der werd ingezet om gaten te vullen. Ondanks dat hij een overbelaste knie had, werd hij bijvoorbeeld nog naar Canada overgevlogen om daar te starten. Om die boete te vermijden. Hij bleef het seizoen erna ook onder zijn niveau, omdat hij veel meer tijd nodig had om te herstellen van zijn blessure."

  Van der Haar moest ooit van Sunweb een gat gaan vullen in Canada, om een boete te vermijden. Terwijl hij een overbelaste knie had.

  Sven Nys

  "We mogen ook niet té snel achterdochtig zijn"

  In dit speciale coronajaar gaan er bij duistere opgaves of forfaits natuurlijk ook andere alarmbellen af. "Je blijft vaak met een nasmaak achter: wat is daar écht aan de hand?"

   

  "Het is vrij ondenkbaar dat er zo weinig gevallen zijn in het peloton, terwijl er elders wel zoveel positieve gevallen zijn", zegt Sven Nys. "Vooral op het einde van de ronde is het gevaarlijk, want dan staat er meer op het spel. Ga je je hele ploeg dan uit koers halen - wat eigenlijk zou moeten - als je nog een trui moet verdedigen?"

   

  "Maar we mogen ook niet te snel achterdochtig zijn en met de vinger gaan wijzen. We hebben het zelf gehad met Lucinda Brand, die door wat irritatie aan haar knie een cross heeft laten schieten. Heeft die corona, zou je dan denken? Nee, dus. Daar moet je toch mee opletten."

   

  "De waarheid zal wellicht een beetje in het midden liggen. Er zullen sowieso echte blessures bij zijn, zoals die knieblessure van Van Wilder. Maar toch ook gevallen waarvan je je achteraf kunt afvragen of het wel echt een blessure was."

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
  2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
  3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
  4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
  5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
  6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
  7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
  8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
  9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
  10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
  11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
  12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
  13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
  14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
  15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
  16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
  17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
  18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic