Bondscoach Roberto Martinez: "Ik ben heel erg trots op de Rode Duivels"

  Roberto Martinez geeft instructies aan Denayer en Boyata.

  België is opnieuw leider in zijn groep van de Nations League na de 1-2-zege tegen IJsland en de nederlaag van Engeland. In Reykjavik zag de bondscoach naar eigen zeggen een goede wedstrijd in moeilijke omstandigheden. "Ik hou hier een heel goed gevoel aan over."

  "Mogen heel erg trots zijn"

  Roberto Martinez verwachtte voor de wedstrijd een "goed georganiseerd IJsland". De bondscoach kreeg gelijk.

   

  België won dan wel met 1-2, toch mocht het ietsje meer zijn, zeker na de rust. Toch wil Martinez dat niet gezegd hebben. "Het is in internationaal voetbal niet gemakkelijk om wedstrijden te winnen. Als je rondkijkt in Europa, dan merk je dat."

   

  "We mogen heel erg trots zijn vanavond. We hadden eigenlijk niets te winnen, vind ik. Iedereen had verwacht dat we niet geconcentreerd zouden zijn en dat we doelpunten zouden binnenkrijgen op stilstaande fases. Dat gebeurde niet."

   

  "Ik hou hier een heel goed gevoel aan over. Het was de derde wedstrijd in een "kamp", de tweede op verplaatsing. Veel belangrijke spelers waren er niet bij, maar hun vervangers deden het uitstekend. We wilden een tegendoelpunt vermijden, maar verdienden de zege uiteraard."

  Het is in internationaal voetbal niet gemakkelijk om wedstrijden te winnen. Als je rondkijkt in Europa, dan merk je dat.

  "Aanvoerdersband betekende veel voor Lukaku"

  Het werd ondanks de overwinning geen wedstrijd voor de geschiedenisboeken. Waaraan lag dat dan? "Het veld was niet optimaal en de twee ploegen begonnen met een verschillende ingesteldheid aan de wedstrijd."

   

  "Een ploeg probeerde aan te vallen, het andere team stond goed georganiseerd achter de bal. We konden als eerste scoren en dat toont dat we beter begonnen aan de match. Na de tegengoal konden we ook vrij snel reageren."

   

  "In de tweede helft controleerden we uitstekend en kwamen we niet meer in de problemen. Nogmaals: ik ben heel erg trots op de Rode Duivels. Deze prestatie moest zeker niet mooi zijn, we moesten gewoon efficiënt zijn."

   

  Lukaku kreeg van Martinez voor het eerst de aanvoerdersband. "Ik kan niet blijer zijn met zijn wedstrijd. Hij deed het uitstekend ondanks de vele afwezigen. Hij verdiende de aanvoerdersband en ik weet hoeveel het voor hem betekent. Ik hoop dat alle fans trots op hem zijn."

  "Heel tevreden over Doku en Trossard"

  Het gevaar van IJsland kwam vaak vanaf de linkerkant, waar Carrasco en Doku stonden. Had de bondscoach dat verwacht? "Ja, maar ze kregen maar één kans. Dat wil zeggen dat we toch goed verdedigd hebben."

   

  "Ik ben heel tevreden over Doku en Trossard. Ze zijn de laatste week echt veel gegroeid. Ze brengen iets extra's, iets dat we nog niet hadden. Het zijn jonge en onervaren spelers, maar ze deden het goed."