Minister Weyts zit vandaag samen met sportveld: "We bekijken maatregelen"

  Minister van Sport Ben Weyts.

  De coronacijfers in ons land stijgen razendsnel. Vlaams Minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts wil de scholen maximaal openhouden, omdat die gecontroleerde omgeving het veiligst is en ook pedagogisch het best te verantwoorden. Maar wat met de sport, wou De Ochtend weten?

  Antwerps gouverneur Cathy Berx verwees gisteren naar Nederland, dat publiek bij sportwedstrijden verbiedt en de sportkantines en de douches sluit. Komen er ook in Vlaanderen strengere maatregelen?

   

  Weyts evalueert op regelmatige basis de situatie: "En ook vandaag gebeurt dat met het sportveld. We zullen daarbij maatregelen bekijken. We kijken dan vooral naar indoorsporten, dat is een grote bezorgdheid bij de virologen als mogelijke bron van besmetting. Ook de kleedkamers zijn een mogelijke bron van besmetting. Die 2 zaken bespreken we vandaag nog."

   

  Nog op de agenda: mensen mogen 3 nauwe contacten hebben, maar mogen  ondertussen wel ook aan contactsport doen. Dat lijkt niet echt logisch. Weyts repliceert: "Net als in de scholen is ook daar het belangrijke criterium: "Is er sprake van een gecontroleerde omgeving?" Dan stel je vast dat de nauwe veiligheidsmaatregelen beter gerespecteerd kunnen worden, dat die beter gecontroleerd kunnen worden en dat je kan optreden wanneer het nodig is."

   

  De radioredactie belde even rond naar enkele sportfederaties en hoorde toch de roep om iets strengere maatregelen. "Die zitten vandaag ook mee aan tafel", zegt Weyts. "We willen met z'n allen dat we kunnen blijven sporten en kunnen blijven leven, maar we zullen gewoon anders moeten leven en anders moeten sporten. Namelijk met strenge veiligheidsmaatregelen."

   

  Is er zicht op besmetting binnen sportclubs? Weyts: "We horen op grond van contactonderzoek naar de bron van de besmetting, dat er in sommige gevallen sprake is van een besmettingshaard via de kleedkamers." Ook de sportkantines - en het gedrag van de bezoekers - liggen straks op tafel van het overleg. 

   

  Later vandaag zal duidelijk worden wat het overleg met het sportveld heeft opgeleverd. In Wallonië en Brussel zijn de kantines en douches trouwens al dicht. (lees voort onder quote)

  We willen met z'n allen dat we kunnen blijven sporten en kunnen blijven leven, maar we zullen gewoon anders moeten leven en anders moeten sporten. Namelijk met strenge veiligheidsmaatregelen."

  Ben Weyts

  "Uitbraken bij hobbysport, bijvoorbeeld bij carpoolen of in sportkantine"

  De besmettingscijfers verdubbelen om de 7 dagen, de ziekenhuisopnames om de 10 dagen, vertelde viroloog Steven Van Gucht van Sciensano vanochtend. Er gaan geluiden op van een lockdown 2.0. Van Gucht wil vooral een 2e volledige lockdown vermijden. "Ik denk dat er nog heel wat bijkomende maatregelen mogelijk zijn, die wat selectiever zijn."

   

  "We kunnen in bepaalde sectoren strengere voorschriften opleggen en misschien tijdelijke sluitingen, waarbij we toch een deel van de maatschappij zo goed mogelijk laten doorfunctioneren."

   

  Onder meer de sport kwam aan bod. Hoeveel besmettingen komen er uit de sportclubs? "Ik kan daar geen getal op plakken. Ik weet wel dat er uitbraken gesignaleerd zijn bij het beoefenen van hobbysport, onder andere bij voetbal. We krijgen die berichten van huisartsen, van gezondheidsinspecteurs..."

   

  "Vaak gaat het niet om de sport zelf, maar om het hele gebeuren ervoor en erna. Denk bijvoorbeeld aan het carpoolen met verschillende gezinnen, maar ook de sportkantine achteraf. Soms kan het daar een overrompeling zijn. Ze worden vaak uitgebaat door vrijwilligers, dat organiseert al wat moeilijker dan bijvoorbeeld de horeca."

   

  "In die kantines is een mix van generaties aanwezig en we horen verhalen dat de afstand vaak niet gegarandeerd wordt. Ik denk dat dat beter moet. En indien echt nodig, kan men die sluiten zoals in Brussel en Wallonië. Het is aan de bevoegde minister om dat te bekijken."

  Ik denk dat het beter moet in de sportkantine. En indien echt nodig, kan men die sluiten zoals in Brussel en Wallonië.

  Steven Van Gucht

  Voetballen bij gesloten kantines?

  Voetbal Vlaanderen gaf vanochtend mee dat ze het voorbije weekend 122 wedstrijden (alle categorieën beschouwd) moest afgelasten door corona. Dat getal is nog niet onoverkomelijk voor de Vlaamse voetbalfederatie.

   

  Mocht de beslissing vallen dat de sportkantines dichtgaan, dan zei Voetbal Vlaanderen daarover in augustus dat ze de competities niet verder kunnen inrichten. Het is afwachten of de soep zo heet gegeten wordt.