"Rennes is echt goed bezig en het is de ideale tussenstap voor Doku"

  Jérémy Doku verdedigt nu de kleuren van Rennes.

  Anderlecht heeft zijn goudhaantje Jérémy Doku voor veel geld verkocht aan Rennes. Dat is niet meteen de grootste naam in het Franse voetbal, maar wel een club in opmars. Dat vertelt Sirik Geffray, Eleven Sports-commentator en kenner van de Ligue 1, aan onze redactie. "Rennes is echt goed bezig en als je het daar goed doet, komen de buitenlandse topclubs je halen", weet Geffray.

  Eigenaar Rennes is zo rijk als de zee diep is

  Voor wie dacht dat Rennes een modale Franse eersteklasser is: think again. De club is sinds 1998 in handen van de puissant rijke zakenman François Pinault, die met een geschat vermogen van meer dan 44 miljard dollar in de top 30 staat van rijkste mensen ter wereld.

   

  Het imperium van Pinault omvat onder meer luxemerken als Saint Laurent en Gucci. Hij is ook een van de grootste kunstverzamelaars ter wereld en bezit onder meer werken van Picasso en Mondriaan. In 2019 schonk de familie Pinault 100 miljoen euro voor de heropbouw van de Parijse Notre Dame na de brand. Geld is dus geen probleem.

   

  "In het begin heeft hij ook veel centen in de club gepompt. Maar begin jaren 2000 betaalde Rennes heel veel voor de Braziliaan Lucas Severino, die het nooit gemaakt heeft. Toen heeft Pinault beslist om niet meer blind geld in de club te steken. Maar het is wel dankzij hem dat de club nu staat waar ze staat", weet Sirik Geffray.

  Rennes-trainer Julien Stéphan wordt gezien als het Franse equivalent van de Duitse laptoptrainer.

  Sirik Geffray

  Rennes presteerde jarenlang wisselvallig, maar lijkt de jongste jaren op kousenvoeten opgeschoven richting Franse (sub)top. "De club wordt sinds dit jaar geleid door voorzitter Nicolas Holveck, overgekomen van Monaco, en sportief directeur Florian Maurice, die hoofdscout was van Lyon."

   

  "Maurice bepaalt nu de sportieve lijn, maar eigenlijk is de club vooral stabiel geworden sinds de aanstelling van trainer Julien Stéphan 2 jaar geleden. Die had daarvoor jarenlang bij de jeugd van Rennes gewerkt en wordt gezien als het Franse equivalent van de Duitse laptoptrainer."

   

  "Onder Stéphan voetbalt Rennes echt goed. Er zit een bepaalde structuur in die ploeg, dat was vroeger veel minder het geval. Sinds Stéphan de trainer is van Rennes, is er regelmaat gekomen in de prestaties en is er rust binnen de club."

  Trainer Julien Stéphan levert uitstekend werk bij Rennes.

  "De perfecte tussenstap voor Doku"

  Een goed geleide club dus, met een perfecte infrastructuur, een zeer goede jeugdwerking, een prachtig gerenoveerd stadion en een trouwe aanhang. "Jérémy Doku komt bij Rennes in perfecte omstandigheden terecht. Alles is er", beaamt Sirik Geffray.

   

  "De ploeg draait goed en met Julien Stéphan is er een trainer die wil voetballen en heel veel vertrouwen geeft aan de jeugd. Hij twijfelt niet om een jonge gast te verkiezen boven een meer ervaren speler, kijk maar naar Eduardo Camavinga."

   

  "Veel mensen vragen zich misschien af of Rennes wel een goeie keuze is voor Doku. Een transfer kan altijd verkeerd uitdraaien, maar objectief gezien vind ik het echt de perfecte tussenstap. Het niveau is er hoger dan in België. Hij kan er aan de top spelen in Frankrijk en Rennes is ook actief in de Champions League."

  Als je het goed doet bij Rennes, dan val je op en komen de buitenlandse topclubs je halen.

  Sirik Geffray

  "Ik verwacht niet dat Rennes Doku speelkansen gegarandeerd heeft, maar hij zal zeker zijn kansen krijgen. Hij is immers de duurste transfer in de geschiedenis van de club, maar ook omdat ze een speler met zijn profiel niet hebben. Het enige gelijkaardige type was Raphinha, maar die is op de slotdag van de transfermarkt nog naar Leeds verhuisd."

   

  "Doku zal in Rennes de tijd krijgen om zich te ontplooien, al zal hij ook wel meteen moeten presteren. De supporters zullen hem niet echt kennen. Iedereen zal wel uitkijken naar hem."

   

  "Ook met het oog op de toekomst is Rennes een goeie stap. Als je ziet wie daar de laatste jaren allemaal vertrokken is, dan weet je dat de buitenlandse topclubs Rennes wel kennen. Als je het goed doet bij Rennes, dan val je op en komen ze je halen."

  Jérémy Doku

  "Rennes is een club die echt goed bezig is"

  Toen de Ligue 1 vorig seizoen stilgelegd werd, prijkte Rennes op de 3e stek, waardoor het Champions League mag spelen. In 2019 won het ook al de Franse beker, momenteel voert de club de rangschikking aan in Frankrijk.

   

  "Het was heel lang de ambitie van de club om het wagonnetje aan te haken bij de Franse top. Dat lijkt sinds die bekerzege ook mondjesmaat te gebeuren", stelt Sirik Geffray vast.

   

  "In een competitie met PSG is het natuurlijk moeilijk om mee te dingen naar de titel, maar je weet nooit. Monaco is ook eens kampioen geworden. De transfers van deze zomer en de aanstelling van sportief manager Florian Maurice geven wel aan dat Rennes wil bevestigen en niet meer wil wegzakken zoals in het verleden vaak gebeurde."

   

  "Het uitstekende jeugdbeleid zie je nu ook bij het 1e elftal. En met de extra inkomsten van het tv-geld en de Champions League krijgt de club ook wel wat meer centen binnen. Rennes is echt goed bezig. Met de transfer van Doku neemt de club dan ook weinig financiële risico's."

  Rennes won in 2019 de Coupe de France.