Hoe leven Tourbelgen naar BK toe? "1 rustdag en dan start onze 4e Tourweek"

  De Ronde van Frankrijk loopt stilaan op zijn laatste benen, maar voor veel Belgen in het peloton is het dan allesbehalve voorbij. In de week na de Tour staan het BK en WK op het programma en daarna volgen ook nog de (Vlaamse) klassiekers.

  Greg Van Avermaet was bijzonder actief in de eerste twee weken van de Tour - weliswaar zonder succes - maar heeft nu de handrem wat opgetrokken met het oog op het BK en WK van volgende week.

   

  "Het is wel niet simpel om je te sparen, want je moet toch over die bergen geraken. Je moet nog fameuze waarden trappen, zeker met mijn gewicht."

   

  Na de Tour heeft Van Avermaet dinsdag al een nieuwe afspraak op het BK in Anzegem. "Afwachten hoe ik gerecupereerd ben na 1 dag. Ik zie het als een extra rustdag en dan de start van mijn 4e Tourweek."

   

  "Meestal voel ik me nog wel goed na een rustdag, maar 3 weken Tour kun je niet zomaar uitvlakken. Het is de eerste keer dat we het zo doen, dus veel kunnen we nu nog niet zeggen."

   

  Op het WK enkele dagen later hoopt Van Avermaet wel te kunnen profiteren van de "supercompensatie". "Met dit parcours hebben de mensen die de Tour in de benen hebben een voordeel. Door het korte seizoen is het niveau ook heel hoog. Op een WK aan het einde van het seizoen zijn veel renners niet meer gemotiveerd. Dat is nu wel anders."

  Naesen: "Totaal onmogelijk dat ik Belgisch kampioen word"

  Oliver Naesen vierde gisteravond zijn 30e verjaardag met een chocoladetaart. "Een gigantisch grote! Maar blijkbaar moest ik die delen", lacht de immer schalkse Naesen.

   

  Naesen won 3 jaar geleden het Belgisch kampioenschap in Antwerpen, maar een herhaling van dat scenario acht hij onwaarschijnlijk. "Dat is zelfs totaal onmogelijk!"

   

  "Normaal rijd ik 36 uur na de Tour in Roeselare (het natourcriterium). Als ze daar 38 km/u rijden, roep ik al op mijn moeder. Dat ik dan een BK op de weg zou rijden op het scherp van de snee, dat is voor mij onmogelijk."

   

  "Voor mij wordt het een chill dag. Ik ga me er niet druk om maken. Ik heb er ook nog geen seconde aan gedacht. Geen haar op mijn hoofd dat ervan wakkerligt."

   

  Dat wil niet zeggen dat Naesen al aan het uitbollen is. "Het WK, de BinckBank Tour en dan nog de klassiekers heb ik aangestipt. Ik rijd een grote ronde van 6 weken."

  Stuyven: "Het zal zeer doen op het BK"

  Ook Jasper Stuyven zou van zijn Tourconditie kunnen profiteren op het BK. Als hij tenminste voldoende hersteld is. "Na de rustdag heb ik gevoeld dat het toch niet simpel is om er meteen in te vliegen."

   

  "Je rijdt op het BK ook tegen een peloton waar 80% van de renners wel fris is. Dat zal zeer doen. Maar ik ben er wel mee bezig. Een BK wil je toch winnen. Het moet gewoon allemaal wat in zijn plooi vallen en ik moet hopen dat ik erdoor kom."