Atletiekbobo Lamine Diack moet 2 jaar cel in voor corruptie

  Lamine Diack was 16 jaar voorzitter van de Wereldatletiekbond.

  Voormalig atletiekbaas Lamine Diack is door een Franse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel, en een boete van een half miljoen euro (590.000 dollar). De 87-jarige Senegalees remde tijdens zijn bewind dopingzaken van Russische atleten af in ruil voor geld.

  Lamine Diack zwaaide van 1999 tot 2015 de plak bij de Wereldatletiekbond (IAAF). In 2016 kwamen de onfrisse praktijken van de voorzitter aan het licht en moest hij aftreden. 

   

  Diack was de spil in een dopingschandaal: hij liet Russische atleten, die eigenlijk een dopingschorsing zouden moeten uitzitten, toe in competitie, in ruil voor een smak geld. Hij deed dat naar eigen zeggen om de financiële gezondheid van de IAAF te handhaven.

   

  Volgens de openbare aanklager verdween zo ongeveer 3,45 miljoen euro in de zakken van de atletiekbobo. Het parket in Parijs had een celstraf van 4 jaar geëist, Diack kreeg 4 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel. Hij moet ook een boete van een half miljoen euro betalen.

   

  Ook de zoon van Diack, Papa Massata Diack, werd bij verstek veroordeeld voor corruptie en witwaspraktijken.