Boudeweel: "AA Gent is "lastpost" kwijt, dat kan schokeffect veroorzaken"

Na 25 dagen namen De Witte en Bölöni alweer afscheid van elkaar.

Het ontslag van Laszlo Bölöni bij AA Gent kwam onverwacht, maar was toch geen complete verrassing. "Het spelersmateriaal in Gent paste niet bij de voetbalvisie van Bölöni", zegt analist Tom Boudeweel.

Het avontuur van Laszlo Bölöni in Gent heeft amper 25 dagen geduurd. "Nog geen maand, dat is heel snel", zegt Boudeweel. "Het record in België is evenwel 19 dagen. Maar als je een contract van 2 jaar hebt, dan is het toch zeer weinig."

 

"Dat Bölöni vliegt voor de belangrijke wedstrijd tegen Rapid Wien, geeft toch aan dat het paniek was in Gent. Het was een beetje de kroniek van een aangekondigd ontslag."

 

"Bölöni staat haaks op het DNA van Gent. Er werden tijdens de zomer 11 transfers gehaald binnen de stijl van Jess Thorup, die mooi, aanvallend voetbal predikte. Dat spelersmateriaal paste niet bij de voetbalvisie van Bölöni."

 

"Daarom was er vanaf de eerste wedstrijd geen relatie met de spelers en de fans. En tegen hen kan je het niet halen, dat is opnieuw gebleken. De resultaten bleven uit en de mayonaise pakte niet."

Bölöni staat haaks op het DNA van Gent.

Tom Boudeweel

"Perfecte zet om Peter Balette terug te halen"

Het bestuur van Gent gaat niet vrijuit: voorzitter Ivan De Witte en Michel Louwagie sloegen al mea culpa op een persconferentie. "Ze zaten erbij als geslagen honden", zegt Boudeweel. 

 

"Louwagie verdedigde zijn voorzitter nog door te stellen dat een trainer aanstellen niet hetzelfde is als het aanstellen van een CEO, het terrein waaraan De Witte zijn successen dankt in de bedrijfswereld."

 

"Als je een trainer aanstelt, zoek je toch uit hoe hij werkt? Ze hadden gewoon naar hun T2 - Wim De Decker - kunnen stappen, die jarenlang heeft gewerkt met Bölöni bij Antwerp. Zo eenvoudig was het."

 

"Het ontslag van Bölöni kan wel eens een schokeffect veroorzaken. De spelers zijn hun lastpost kwijt. Nu zullen ze een statement willen maken."

 

"Het was de perfecte zet om Peter Balette terug te halen. De T2 werd deze zomer weggepromoveerd als technisch directeur. Een technisch directeur die in principe mee moet beslissen over het lot van de hoofdcoach."

 

"Balette is de vertrouwensman van de spelers. Ze konden het niet beter doen dan hem terug op zijn plaats te zetten en het vertrouwen te herstellen."

Tom Boudeweel.