Michel Wuyts: "Voor Sagan wordt het een werk van lange adem, maar hij kan dat aan"

  Michel Wuyts.

  Søren Kragh Andersen zorgde gisteren opnieuw voor een Sunweb-succes in deze Tour. Michel Wuyts liet in onze Facebook Live zijn licht schijnen over de 14e etappe en had het onder meer over de Belgen en over de prangende strijd tussen Bennett en Sagan.

  "De Belgen rekenden heel goed vooruit"

  De 14e rit leek op maat gesneden voor de aanvalslustige landgenoten, maar in de finale konden ze geen hoofdrol spelen. "Ik had gehoopt dat de Belgen in Clermont-Ferrand met 7 à 8 zouden staan drummen om mee te zijn in een vroege vlucht. Maar dat was helaas niet het geval."

   

  "Ze rekenen heel goed vooruit", stelt Wuyts. "Ze wisten verduiveld goed dat Sagan zich niet zou neerleggen bij een tweede plaats in het puntenklassement en dat zijn ploeg iets zou ondernemen. De Belgen zijn, slim als ze zijn, daarom niet meegesprongen in die vroege vlucht."

   

  Ziet Wuyts nog een Belg zegevieren in de laatste Tourweek? "Ik denk aan Van Aert op de Champs-Elysées. Op voorwaarde dat de hoge heren van Jumbo-Visma eens op een goede manier de sprint willen aantrekken. Dan zitten ze bovendien ook zelf vooraan in de veilige zone. Misschien kan Van Aert zichzelf wel overtreffen in de klimtijdrit op de voorlaatste dag? You never know."

   

  Een andere Belg die zich gisteren toonde was Thomas De Gendt, al wilt het voorlopig niet echt lukken voor de aanvaller van Lotto-Soudal. "Hij deed iets wat hij normaal niet doet, aanvallen in de finale."

  Misschien kan Van Aert zichzelf wel overtreffen in de klimtijdrit op de voorlaatste dag? You never know.

  Michel Wuyts

  "Ik sluit niet uit dat De Gendt het nog zal proberen in een vroege vlucht. Ik denk bijvoorbeeld aan de etappe naar Villard-de-Lans, de zestiende rit. Daar liggen onderweg enkele lastige beklimmingen, maar de slotfase is minder zwaar. De Gendt houdt niet van steile aankomsten. De Gendt geeft het ongetwijfeld nog niet op."

  "De strijd Sagan-Bennett zal tot de laatste rit duren"

  De 'wedstrijd in de wedstrijd' is de strijd om het groen tussen Sagan en Bennett. Ook gisteren probeerde Bora-Hansgrohe, met succes, om concurrent Bennett te versmachten. Zal Sagan in zijn opzet slagen?

   

  "Het wordt een werk van lange adem. Het zal veel eisen van de renner Sagan. Hij zal dag na dag opnieuw aan de bak moeten, maar hij kan dat wel aan. De vraag is ook hoelang zijn ploeg het zal volhouden. Want het is niet dat Sagan zoals vroeger zijn ploeg kan laten werken én het bovendien ook kan afmaken."

   

  "Het zal deze laatste week in de tussensprints moeten gebeuren en daar zal Bennett ook nog meedoen. Als het Sagan lukt om dat gat van 40 punten op Bennett alsnog te dichten, dan zal het wellicht tot de laatste etappe duren."

   

  Sam Bennett beleefde de afgelopen twee dagen in de Tour niet bepaald zijn beste tijd. Wordt het nog lastig voor Bennett om Parijs te halen? "De afgelopen dagen speelden vooral de stress en de vermoeidheid van de tweede week. Al zal de steun van zijn team hem denk ik wel doorheen de Alpen helpen. Ik geef hem het voordeel van de twijfel."

  De Alpen overleven wordt nog een stevige opgave voor groene truidrager Sam Bennett.

  "Ik hoop dat Roglic, Pogacar en Bernal boven op de Grand Colombier breakeven staan"

  Met de etappe naar de Grand Colombier staat de eerste aankomst buiten categorie op de agenda. Wat verwacht Wuyts van de eerste loodzware Alpenrit?

   

  "Mijn droom is dat Roglic, Pogacar en Bernal bovenaan op de Grand Colombier breakeven staan: dat ze op nul seconden van elkaar staan. Dat zou geweldig zijn. Ik heb hier vorige keer gezegd dat het mijn natte droom is om de laatste dagen in te gaan met nog geen zicht op de Tourwinnaar. Al vrees ik er voor."

   

  "Als Jumbo-Visma op niveau blijft zullen ze toeslaan. Ik denk niet dat Roglic op vijf kilometer van de top zal gaan, maar als ze hem kunnen begeleiden tot op een kilometer of twee dan zal hij voor een nog groter gat zorgen. Maar Pogacar doet ook nog mee hé, en die gaat niet kapot. Laten we hopen op een battle tussen de Slovenen. Al brand ik ook een kaars voor Bernal, Landa en Quintana."

  Herbekijk hier de Facebook Live na rit 14 in de Tour:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar