Ook Franse schaatswereld davert op grondvesten na onderzoek seksueel misbruik

  21 trainers worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

  Na misbruikschandelen in de Belgische en Nederlandse turnwereld, worden ook in de Franse schaatswereld stinkende potjes geopend. Het parket in Parijs is een onderzoek gestart naar "verkrachtingen" en "seksueel misbruik" in het kunstschaatsen.

  Oud-kunstschaatsster Sarah Abitbol bond eind januari de kat de bel aan in haar boek "Un si long silence". De tienvoudige Franse kampioene zegt begin jaren 90, toen ze 15 jaar oud was, te zijn misbruikt en verkracht door haar toenmalige trainer Gilles Beyer.

   

  Haar onthullingen veroorzaakten in februari al het ontslag van Didier Gailhaguet, die ruim 20 jaar voorzitter was van de nationale schaatsbond FFSG. Maar daar eindigde het niet.

   

  Na een ondervraging in de Franse schaatswereld werden kwamen nog eens 21 trainers van de Franse schaatsbond in het nauw. In 12 gevallen zou het gaan over beschuldigingen van seksueel misbruik.

   

  Het Franse ministerie van de Sport heeft die resultaten nu doorgespeeld naar het parket, dat een onderzoek opent naar "verkrachtingen" en "seksueel misbruik" door "personen die met minderjarigen werken".