Facebook-Live met Toon Aerts: "Ik kan Van Aert toch niet elke keer feliciteren"

  Toon Aerts was donderdag de gast in onze dagelijkse Facebook-Live. Met de gewezen Belgisch kampioen veldrijden praten we na over een aantrekkelijke rit 12 in de Tour, de prestaties van "veldrijder" Wout van Aert en over zichzelf.

  "Onder veldrijders wordt wel gesproken over Wout"

  Toon Aerts kijkt elke dag naar de Ronde van Frankrijk vanuit de zetel nadat hij zelf zijn training heeft afgewerkt. Net als de rest van België is hij onder de indruk van de prestaties van Wout van Aert, maar ook niet meer helemaal verrast.

   

  "Ik ken Wout natuurlijk al lang. Al van bij de jeugd rijden we samen en het is elke keer leuk om te zien of hij de favorietenstatus, die hij de laatste tijd voortdurend heeft, kan waarmaken. In de Tour verwachten we al dat hij meedoet voor ritzeges, terwijl hij als knecht rond rijdt. Het is heel knap dat hij dat kan waarmaken."

   

  "Onder veldrijders sturen we wel eens berichtjes en ook als we aan het trainen zijn wordt er onder ploegmaats  over Wout gesproken. Het zijn geen kleine wedstrijden die hij rijdt, he. We vinden het echt wel knap." 

   

  "Ik heb hem al felicitaties gestuurd in het verleden, maar ik kan hem ook niet altijd sturen. Het wordt wat veel", lacht Aerts. "Als hij wint in een koers waar ik ook ben, zoals het BK tijdrijden, dan stuur ik hem zeker. Maar in de Tour, waar ik eigenlijk niets mee te maken heb, is het beter dat ik hem met rust laat." 

  We kennen de capaciteiten van Wout en nu blijkt dat hij nog sterker is geworden, maar angst is geen goed begin om aan de start te komen van een cross. 

  Over enkele maanden kijkt Toon Aerts niet op televisie naar Van Aert, maar kijkt hij Van Aert in de ogen aan de start van enkele veldritten. Boezemt dat angst in?


  "We kennen zijn capaciteiten al en nu blijkt dat hij nog sterker is geworden, maar angst is geen goed begin om aan de start te komen. Wout is momenteel een van de beste, misschien wel de beste renner van het moment. Soms voelt het al even leuk om samen met Mathieu en Wout op het podium te staan."


  "Maar het zal even duren voor ze er bij zijn, want de kalender van het cross- en wegseizoen lopen een tijdje samen. Met de kampioenschappen in december en januari zullen alle sterke renners er staan, ook Mathieu en Wout."

  "Hoop echt dat het BK veldrijden met publiek kan"

  Toon Aerts begint op 26 september aan zijn cross-seizoen. Vanaf november wordt het erg druk met twee tot drie crossen per week, maar de grote afwezige wordt het publiek.

   

  "Dat was de grote charme van de cross. Ik hoop echt dat we op het BK in eigen land in Oostende opnieuw met publiek kunnen fietsen. Ik heb wel al opgevangen van organisatoren, dat ze bezig zijn met hoe ze dat gaan opvangen."

   

  "Met nog interessantere voor- en nabeschouwingen op tv bijvoorbeeld. Ook de sponsors zullen beter in beeld worden gebracht en er wordt nagedacht over extraatjes om mensen thuis toch een leuke namiddag te bezorgen."