Waar moet u straks naar kijken? "De 5 highlights van de Memorial"

  Bashir Abdi en Mo Farah doen een gooi naar het werelduurrecord.

  De Keniaanse Faith Kipyegon mikt op de 1.000 meter op het wereldrecord van 1996.

  0 / 0

  Beste sportliefhebbers, voor u vanavond afstemt op Eén voor Vive le vélo, moet u zeker naar de Memorial kijken op Ketnet, Canvas en sporza.be.  U zal er live prachtige wedstrijden zien en wellicht (als het weer een beetje meewerkt) ook Belgische, Europese en wereldrecords… Onze commentator Kris Meertens loodst u door de hoogtepunten van de avond.

  De 44e Memorial Van Damme wordt, ondanks de afwezigheid van het publiek en het beperkte programma, misschien wel één van de meest gedenkwaardige in de geschiedenis.

   

  Het programma is heel slim opgebouwd met een aanval op het uurrecord bij de vrouwen in het begin en dat bij de mannen als apotheose. Dit worden de 5 “highlights” van de avond.

  20u-20.11u: finale werelduurrecord (v)

  Tussen 20u en 20.11u zien we de laatste minuten van de aanval op het werelduurrecord bij de vrouwen. De Nederlandse Sifan Hassan en de Keniaanse Brigid Kosgei hebben de goede vorm om verder te lopen dan de 18.517 meter meter van de Ethiopische Dire Tune. Nina Lauwaert doet een  aanval op het Belgische record (17.264 meter) van Sigrid Van den Bempt.

  Sifan Hassan kijkt naar Brigid Kosgei.

  20.23u - 1.500 m (m): Jakob Ingebrigtsen valt ER aan

  De geweldige Jakob Ingebrigtsen valt zijn 2 weken oude Europese record aan van de 1.500 meter: 3'28"68 in Monaco. De Noor wil als eerste Europeaan onder de 3'28" lopen.

   

  De jongste van de 3 Ingebrigtsen-broers is nog altijd maar 19 jaar, maar nu al 1 van de grootste sterren in de wereldatletiek. In dezelfde wedstrijd hoopt Ismaël Debjani dicht bij zijn Belgische record (3'33"70) te komen, al zal hij daarvoor moeten afrekenen met Isaac Kimeli.

  20.47u - 1.000m (v): Kipyegon wil WR Memorial 1996

  De Keniaanse Faith Kipyegon wil het stadionrecord op de 1.000 meter bij de vrouwen. Dat stadionrecord is ook het wereldrecord, dat de Russische Svetlana Masterkova liep… 24 jaar geleden! Richttijd: 2'28"98.

   

  Renée Eykens en Elise Vanderelst proberen het BR van Anne-Marie Van Nuffel (2'36"80) te verbeteren. Die tijd staat al van... 1979!

  21.30u - finale polsstok (m): over 6 meter?

  Rond 21.30u zullen we weten hoe hoog “Mondo” Duplantis gevlogen heeft met zijn polsstok. Het Zweedse fenomeen ging 2 dagen geleden over 6,07 meter in Lausanne, voor het eerst zal er in Brussel over 6 meter gesprongen worden. En misschien doet Duplantis wel een poging om het WR van 6,14 meter van Segej Boebka aan te vallen.

   

  Ook onze landgenoot Ben Broeders is in vorm, hij wil zijn BR van 5,76 meter verbeteren.

  Duplantis.

  20.55u-21.55u: werelduurrecord (m) met Abdi en Farrah

  Vanaf 20.55u gaan de spitsbroeders Mo Farah en Bashir Abdi op zoek naar het WR op het uur. Van de 2 ex-Somaliërs is de Brit Farah uiteraard de grootste kanshebber om de 21.285 m, van die andere legende Haile Gebreselassie, van de tabellen te lopen.

   

  Maar we zijn razend benieuwd hoe dicht Abdi hem zal benaderen. Nog 2 atletieklegendes, de Nederlander Jos Hermens (20.944m) en baron Gaston Roelants (20.784), zullen meer dan waarschijnlijk hun Europese en Belgische record moeten afstaan.

  Uurrecords live op sporza.be, meeting op livestream/Canvas/Radio 1

  De werelduurrecordpogingen zijn vanavond live te volgen op sporza.be in een aparte livestream. De vrouwen bijten de spits af voor hun uur vanaf 18.50u. De mannen zijn om 20.40u aan de beurt. Dirk Gerlo geeft de commentaar.

   

  Bij de vrouwen verzorgt Sigrid Vanden Bempt, de Belgische recordhoudster met 17.264 meter, de cocommentaar. Bij de mannen is dat Bert Misplon, Abdi's beste vriend en trainingsmakker bij KRC Gent. 

   

  De Memorial Van Damme is dan weer te zien in een aparte livestream en dat vanaf 20.00u. U kunt voor de atletiekmeeting ook terecht op Ketnet en Canvas. Commentatoren met dienst zijn Kris Meertens en Marc Willems.

   

  Radio 1 is er live bij met Bert Sterckx als commentator en Tom Boudeweel voor interviews.