Groen, blauw, rood: licht dat meeloopt, moet voor records zorgen op Memorial

  Het groene licht is het tempo van het huidige werelduurrecord bij de mannen.

  De Memorial Van Damme wil vanavond graag pronken met 3 nieuwe wereldrecords en 1 Europees record in de loopnummers. Voor het werelduurrecord (m/v), het WR op de 1.000m (v) en het ER op de 1.500m (m) rekenen de atleten en de organisatie op Wavelight, een bewegend lichtsignaal  rond de piste, dat exact aangeeft hoe snel er gelopen moet worden. Hoe gaat dat in zijn werk? 

  De Nederlandse ex-atleet Bram Som is betrokken bij Wavelight. "Het is een bewegend lichtsignaal rond de piste dat exact aangeeft hoe snel er gelopen moet worden om op wereldrecordschema of op eender welk ander schema te blijven", legt hij uit.

   

  Het licht kan beschouwd worden als de digitale versie van de haas, maar de tempomakers van vlees en bloed zullen zeker niet verdwijnen uit de sport en zijn vanavond ook van de partij. 

   

  "De Wavelight is een technologische uitrusting die al 2 jaar op de meetings kan gebruikt worden. Oorspronkelijk was het idee om het publiek zo te helpen om de race beter te begrijpen, maar het helpt de atleten zelf ook enorm."

  Wit, groen, blauw en rood

  Er zijn verschllende kleuren licht. De Nederlandse Sifan Hassan en de Keniaanse Brigid Kosgei willen in 1 uur verder lopen dan de Ethiopische Dire Tune (18.517m) in 2008. "Zij moeten het witte licht in het oog houden", legt atletenmanager Jos Hermens uit. "Dat loopt 200 meter voor het WR uit".


  De mannen willen de 21.285 meter van de Ethiopiër Haile Gebreselasie voorbij. Sir Mo Farrah is de grootste kandidaat om het 13 jaar record te verbeteren. De Brit wordt uitgedaagd door zijn trainingsmaatje, onze landgenoot Bashir Abdi.


  Abdi hoopt in de eerste plaats het Belgisch record van Gaston Roelants (20.784 meter) en het Europees record van Jos Hermens (20.944 meter) scherper te stellen.


  De mannen krijgen 3 kleuren te zien. "Het groene licht is het tempo van het wereldrecord", legt Hermens aan Abdi uit. "Iets daarvoor is er een blauw licht. Daar moeten jullie in de laatste kilometers naartoe." Abdi klonk gisteren overtuigd: "We gaan dat zeker doen. Dat moet lukken op deze harde en magische piste."


  Abdi kan ook een rood licht in de gaten houden: dat geeft het tempo van het Belgische record aan. (lees voort onder video)

  Jos Hermens legt Abdi uit hoe het licht hen naar record kan leiden

  Faith Kipyegon op 1.000m: "Licht zal me naar wereldrecord leiden"

  Op de 1.000 meter voor de vrouwen gaat de Keniaanse Faith Kipyegon voor een wereldrecord. 2 weken geleden in Monaco kwam ze amper 17 honderdsten tekort. Ze aast in Brussel op revanche om de 2'28"98 van Svetlana Masterkova te verbeteren. Daarmee zou de cirkel rond zijn, want de Russin liep dat record in 1996 op de Memorial.

   

  De 26-jarige olympische kampioene op de 1.500m, die in 2018 mama werd, is dus in goede vorm. "In Monaco was ik door de coronacrisis, die ook in Kenia woedt, niet optimaal voorbereid aan de start gekomen. Na Monaco ben ik terug naar huis in Kenia gereisd en daar heb ik de voorbije weken specifiek op snelheid getraind. Ik ben vol vertrouwen."

   

  "Ik weet ook dat er Wavelight zal zijn, dat zal me veel helpen en naar het record leiden."

   

  Tot slot zal het licht ook zijn dienst doen in de 1.500 meter voor mannen, waarbij de Noor Jakob Ingebrigtsen zijn 2 weken oude Europese record wil aanvallen.

   

  In een leeg stadion beloofde toernooidirecteur Cédric Van Branteghem ook om het lawaai van de menigte te simuleren door de geluidsboxen, een dj zal ook voor het nodige ritme zorgen. (lees voort onder foto)

   

   

  Faith Kipyegon.

  Uurrecords live op sporza.be, meeting op livestream/Canvas

  De werelduurrecordpogingen zijn vanavond live te volgen op sporza.be in een aparte livestream. De vrouwen bijten de spits af voor hun uur vanaf 18.50u. De mannen zijn om 20.40u aan de beurt. Dirk Gerlo verzorgt de commentaar.

   

  Bij de vrouwen verzorgt Sigrid Vanden Bempt, de Belgische recordhoudster met 17.264 meter, de cocommentaar. Bij de mannen is dat Bert Misplon, Abdi's beste vriend en trainingsmakker bij KRC Gent. 

   

  De Memorial Van Damme is dan weer te zien in een aparte livestream en dat vanaf 20.00u. U kunt voor de atletiekmeeting ook terecht op canvas.