Nieuwe spelersvakbond Djokovic zorgt voor ophef: "Tijd voor eenheid, niet voor afscheiding"

  Novak Djokovic stak zaterdag de eindzege in het Masters-toernooi van Cincinnati op zak.

  Novak Djokovic heeft een nieuwe spelersvakbond opgericht die onafhankelijk van de ATP gaat opereren. De nummer 1 van de wereld stapte samen met de Canadees Vasek Pospisil en de Amerikaan John Isner uit de spelersraad van de ATP. Volgens de Serviër is de nieuwe vakbond nodig om de belangen van de tennissers beter te kunnen verdedigen.

  "Na de succesvolle bijeenkomst van zondag zijn we verheugd om het begin van de Professional Tennis Players Association (PTPA) aan te kondigen. De eerste vereniging sinds 1972 die alleen voor tennissers bedoeld is", schreef Djokovic op zijn Instagram.

   

  Volgens de Serviër is het niet de bedoeling om een eigen tennistour op te richten, los van de ATP Tour. "We kunnen en moeten samenwerken met de ATP. De tijd zal leren waar het ons gaat brengen." (lees voort onder Instagram)

  Nadal: "Tijd voor eenheid, niet voor afscheiding"

  Toch is er van eensgezindheid binnen de tenniswereld geen sprake. Rafael Nadal en Roger Federer, al jarenlang de grootste concurrenten van Djokovic, lieten namelijk weten de afsplitsing te betreuren.

   

  "We bevinden ons met de wereld in een moeilijke en gecompliceerde situatie", schrijft Nadal op Twitter. "Ik vind persoonlijk dat we in deze tijden rustig moeten blijven en samen dezelfde richting op moeten gaan. Het is tijd voor eenheid, niet voor afscheiding. Dit zijn momenten waarop grote dingen bereikt kunnen worden als de tenniswereld verenigd is."


  Ook Roger Federer sloot zich aan bij de woorden van de Spanjaard. "Ik ben het met je eens, Rafael Nadal. Dit zijn onzekere en uitdagende tijden. Het is essentieel dat we als spelers en als sport een eenheid vormen."


  Ook andere toptennissers als Andy Murray, Stefanos Tsitsipas en Daniil Medvedev lieten zich kritisch uit over de afsplitsing van Djokovic en co. "Ik heb hier niets mee te maken, ik weet zelfs niet waar ze over praten", zei Tsitsipas.

  De reacties van Nadal en Federer op Twitter: