Geen kampioen of daler als helft van voetbalcompetitie niet afgewerkt is

  Club Brugge werd uitgeroepen tot kampioen na 29 speeldagen in dit coronaseizoen.

  De Hoge Raad van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft op voorstel van de Pro League de gevolgen van een voortijdige stopzetting van de competities in 1A en 1B komend seizoen reglementair vastgelegd. Uit de meest recente publicatie in de bondsbladen blijkt dat er geen kampioen of degradant wordt aangeduid als minder dan de helft van de reguliere competitie is afgewerkt.

  Voortaan is het reglementair bepaald dat bij een definitieve staking van de competities door een overmachtssituatie - zoals een heropflakkering van Covid-19 - sportieve gevolgen gegeven worden aan het klassement na de laatst gespeelde match.

   

  Maar wel op voorwaarde dat alle ploegen minstens 1 keer tegen elkaar hebben gespeeld én de helft van het reguliere kampioenschap is afgewerkt. In 1A moeten er dus minstens 17 duels gespeeld zijn, in 1B volstaan 14 matchen.

   

  Als niet aan die voorwaarde wordt voldaan, wordt het seizoen geannuleerd. Er zal bijgevolg geen kampioen zijn, noch sportieve dalers en stijgers. De verdeling van de Europese tickets gebeurt dan op basis van de prestaties in de laatste 5 seizoenen.

   

  Opvallend: als de barragematch tussen de voorlaatste uit 1A en de tweede uit 1B niet kan plaatsvinden, behoudt de 1A-ploeg zijn plek in de hoogste afdeling.

  Als de barragematch tussen de voorlaatste uit 1A en de tweede uit 1B niet kan plaatsvinden, behoudt de 1A-ploeg zijn plek.

  7 spelers tegelijk besmet: uitstel vragen mag

  De Hoge Raad keurde ook goed dat een profclub waarin 7 spelers tegelijk besmet zijn met Covid-19 mag vragen om de eerstvolgende wedstrijd uit te stellen. Kalendermanager Nils Van Brantegem moet daarover oordelen.

   

  Sowieso bepaalt het protocol van de Pro League al dat een speler die positief test, minstens 7 kalenderdagen niet mag uitkomen voor zijn team en in isolatie moet.

  Regels voor beloften van Club in 1B

  De Pro League verfijnde ook de regels voor de belofteploeg van Club Brugge, die straks in primeur aantreedt in 1B. Om daarin acht teams te bekomen, werd beslist op basis van sportieve parameters de Brugse U23 op te vissen.

   

  De Pro League ziet geen licentieproblemen, omdat Club Brugge over een proflicentie beschikt. Bovendien had de toevoeging van de Brugse jongelingen, die voor hun thuismatchen uitwijken naar Lokeren, geen impact op de reeksen in het amateurvoetbal, aldus de Pro League.

   

  De U23 van Club zal niet kunnen stijgen, noch dalen en zal geen recht hebben op tv-gelden. Op het einde van het seizoen verdwijnen de beloften opnieuw, al is de eigenlijke intentie wel om er later meer U23-teams aan toe te voegen.

   

  Er wordt voor deze U23 geen leeftijdsafwijking toegestaan. Een speler die vijf keer aan de aftrap stond in de Jupiler Pro League mag niet meer aantreden in 1B. Hetzelfde geldt voor een speler die minstens 15 keer 45 minuten in actie komt in 1A.

   

  Een speler die door Club Brugge in de basis wordt gezet van de hoofdmacht of minstens 45 minuten rondmaakt, mag datzelfde weekend niet meer met Club NXT spelen.

   

  Speelt Club A na Club NXT, dan geldt een speelverbod voor het eerstvolgende weekend. De Pro League besliste ook dat Club een vaste U23-spelerslijst moet opstellen, waaraan enkel in de wintermercato kan worden gesleuteld.