Mark Selby bekritiseert Ronnie O'Sullivan: "Weinig respect voor zijn tegenstander"

  Ronnie O'Sullivan pot de laatste rode weg.

  Ronnie O'Sullivan (WS-6) heeft zich gisterenavond voor de 7e keer in zijn carrière voor de WK-finale geplaatst, weliswaar met de hakken over de sloot. Mark Selby (WS-7) moet afdruipen met 17-16 en had naderhand wel wat op te merken over de manier waarop dat in zijn werk gegaan was.

  Mark Selby kan zichzelf wel voor het hoofd slaan. Bij een 13-15-voorsprong nam hij een optie op de finale en bij 14-16 kwam de Engelsman zelfs op 1 luttel frame van de overwinning.

   

  Maar met de rug tegen de muur produceerde Ronnie "The Rocket" O'Sullivan toch weer zijn beste snooker. Met geniale breaks van 131 en 71 sleepte hij een beslissend 33e frame uit de brand.

   

  In het slotframe leek O'Sullivan het in stijl te gaan afmaken, maar stokte het bij 64. De kans die Selby daarop nog kreeg, kon hij niet ten volle benutten.     

   

  "Ik heb verre van geweldig gespeeld", zegt O'Sullivan. "Drie dagen lang worstelde ik met mijn cue action, ik was jaloers op die van Selby. Zelf was ik al blij als ik een bal half goed raakte en probeerde ik maar aan te klampen, het was frustrerend."

   

  "In die laatste drie frames vond ik dan toch wat magie terug. Ik weet niet waar ik die vandaan haalde, misschien was het bezieling, misschien wanhoop. Als ik mijn cue action terugvind, ga ik van de finale meer kunnen genieten. Eerst die cue action, al de rest is bonus."

  "Match point!"

  "Had hij er geen zin in?"

  O'Sullivan speelde de hele partij zeer aanvallend. Telkens als hij de kans zag, ging hij voor de onwaarschijnlijke pot in plaats van "safe" te spelen.

   

  "Onrespectvol", noemde Selby dat na de partij. "Zelfs als ik hem snookerde, ramde hij de bal weg zonder zich veel aan te trekken van waar de cuebal zou terechtkomen."

   

  "Misschien zat hij in een bepaalde gemoedstoestand, had hij er gewoon geen zin of zo, maar ik vond het van weinig respect voor zijn tegenstander getuigen."     

  "Ik wou de bal zo hard mogelijk raken en hoopte op een fluke, of op een beetje magie", reageerde O'Sullivan op Selby's klaagzang.

   

  "Door die miss-regel ben je anders ook al snel 40 punten kwijt. Als ik zo goed op een veilige manier uit snookers kon ontsnappen als Selby zou ik dat wel doen. Maar dat kan ik niet en dus doe ik maar wat."

   

  "Ik begrijp wel dat Selby teleurgesteld is, hij heeft net de halve finale van een WK verloren. Normaal zou hij zulke uitspraken niet doen."  

  Zelfs als ik hem snookerde, ramde O'Sullivan de bal weg zonder zich veel aan te trekken van waar de cuebal zou terechtkomen.

  Mark Selby

  In de finale wél toeschouwers toegelaten

  Voor Selby, wereldkampioen in 2014, 2016 en 2017, wordt het minstens een jaar langer wachten op een 4e wereldtitel. O'Sullivan gaat voor een 6e titel, na 2001, 2004, 2008, 2012 en 2013. Eén keer verloor hij een WK-finale: in 2014 tegen Selby.

   

  In de finale (best-of-35) neemt O'Sullivan het vandaag en morgen op tegen zijn 28-jarige landgenoot Kyren Wilson (WS-8). Die schakelde de Schotse kwalificatiespeler Anthony McGill (WS-39) ook met het kleinste verschil uit. Het is de eerste keer in de WK-geschiedenis dat beide halve finales tot het laatste frame liepen.     

   

  Voor Wilson wordt het de eerste WK-finale. Een halve finale in 2018 was zijn beste resultaat tot nog toe. In de onderlinge confrontaties leidt O'Sullivan met 4-2. Wilson won wel het jongste duel. Midden februari versloeg hij O'Sullivan in de halve finales van het Welsh Open met 6-5.     

   

  De nieuwe wereldkampioen strijkt een half miljoen pond (553.000 euro) op, voor de runner-up is er 200.000 pond (221.000 euro). Voor de finale zijn er opnieuw fans welkom in de Crucible in Sheffield. De WK-finale is één van de pilootprojecten waarbij de Britse overheid uittest hoe er op een veilige manier toeschouwers toegelaten kunnen worden bij sportwedstrijden.

  Tweets na de wedstrijd: