"Of Remco Evenepoel kan verliezen? Nuchter genoeg om te beseffen dat die dag komt"

  Ploegleider Geert Van Bondt: "Remco tilt de ploeg naar een hoger niveau"

  Er moet vandaag tussen Bergamo en Como nog altijd 231 kilometer opgepeuzeld worden, maar op zowat elk favorietenlijstje staat een Belg bovenaan: Remco Evenepoel. Het goudhaantje is nog altijd maar 20 jaar en rijdt zijn eerste monument. Mogen we de laureaat al opschrijven? Ploegleider Geert Van Bondt geeft een antwoord.

  "Iedereen is er klaar voor", vertelde ploegleider Geert Van Bondt (Deceuninck-Quick Step) aan de vooravond van de Ronde van Lombardije aan onze reporter in Italië.

   

  "Onze renners hebben bewezen dat hun conditie goed is en Remco Evenepoel heeft het parcours twee keer verkend. Hij wilde vooral de afdalingen goed in zijn hoofd hebben. We denken dat hij er klaar voor is."

   

  "Dat hij rust uitstraalt? Dat maakt hem uitzonderlijk. Hij heeft het talent en hij kan met prestatiedruk omgaan. Hij blijft de rust zelve en dat is ideaal. Hij tilt de rest ook naar een hoger niveau. Met zo'n leider kun je als renner altijd iets meer."

   

  Hoe oogt het tactische plaatje bij Deceuninck-Quick Step? "We overleggen altijd eerst met de leider: wij zien het als ploegleiding zo, hij misschien anders. Dan proberen we tot een consensus te komen."

   

  "Wij hebben meestal het laatste woord, al loopt het bijna altijd gelijkaardig met wat hij in zijn hoofd heeft. Daar wordt niet moeilijk over gedaan."

   

  "Remco heeft vorig jaar een belangrijke stap gezet en luistert naar onze raad. Wij hebben de ervaring, maar de renner moet het zelf doen."

   

  "Als hij aanvoelt dat dit het moment is, dan kunnen we wel 20 keer zeggen dat hij moet stoppen, maar als hij de benen heeft, dan zal hij blijven trappen."

  Remco Evenepoel trok deze week twee keer op verkenning.

  "De dag waarop hij geklopt zal worden, zal altijd komen"

  Het lijkt wel alsof alleen Remco Evenepoel op de startlijst staat. "Er zijn ook nog belangrijke renners zoals Vincenzo Nibali en Richard Carapaz. We starten zeker niet als favoriet", zegt ploegleider Geert Van Bondt.

   

  "Of hij kan verliezen? Natuurlijk, dat kan altijd. Hij staat niet alleen aan de start. En dit is zijn eerste Lombardije, ook voor ploegmaats zoals Andrea Bagioli en Joao Almeida. Je kunt niet op voorhand zeggen dat hij zal winnen."

   

  Lombardije wordt ook het eerste monument uit de carrière van Evenepoel. "Ja, maar voor Remco zijn veel koersen de eerste keer. Het zal een beleving zijn. Hij heeft de topconditie en hij kent het parcours. Hij weet dat zijn ploegmaats goed zijn. Dan liggen je kaarten beter."

   

  "Maar de dag dat hij geklopt wordt, zal altijd komen", weet Van Bondt. "Ook Remco is nuchter genoeg om zulke zaken te beseffen."

   

  "Wij staan aan de start met het idee om te winnen, zoals bij elke koers. We hebben een plan in ons hoofd en dan is het aan Remco om dat tot een goed einde te brengen."

   

  De omstandigheden moeten hem alvast liggen. "Hij houdt van de warmte en het wordt toch 30 graden. Dat is in zijn voordeel. Het wordt een andere Lombardije dan in oktober. De voorbereiding was ideaal en de kaarten liggen goed. Maar je hebt ook altijd meeval nodig."

  Wij staan aan de start met het idee om te winnen, zoals bij elke koers. We hebben een plan in ons hoofd en dan is het aan Remco om dat tot een goed einde te brengen.

  Ploegleider Geert Van Bondt

  Het gesprek (vrijdagnamiddag) met ploegleider Geert Van Bondt: