WK wielrennen in Zwitserland geschrapt, UCI zoekt volop naar alternatief

  Waar vindt het WK plaats? De UCI is volop op zoek naar een bergachtige omloop.

  Het WK wielrennen gaat dit jaar niet door in Zwitserland. De regering van het Alpenland verbiedt evenementen met meer dan 1.000 personen. Ten laatste op 1 september komt de Internationale Wielerunie UCI met een alternatief. Liefst in Europa, op dezelfde data en met een gelijkaardig klimparcours.

  WK wielrennen in Zwitserland gaat niet door, UCI zoekt alternatief:

  Coronamaatregelen gooien roet in het eten

  Het WK wielrennen vond dit jaar normaal gezien plaats van 20 tot en met 27 september in en rond Aigle en Martigny, in het zuiden van Zwitserland, maar de coronamaatregelen gooien roet in het eten.

   

  Vandaag heeft de Zwitserse regering het verbod op grote evenementen met meer dan 1.000 toeschouwers verlengd tot en met september.

   

  "Op die manier kunnen we het wereldkampioenschap onmogelijk organiseren", klinkt het vanuit Aigle en Martigny. "Met 11 wedstrijden op het programma wordt het ook onoverkomelijk om de sociale afstand te bewaren en om de stroom toeschouwers in goede banen te leiden."

   

  "Bovendien geldt voor 45 van de 90 deelnemende landen quarantaineplicht. Op die manier zullen heel wat renners hun kansen niet kunnen gaan", redeneert de organisatie.

   

  "Dit nieuws stemt ons treurig. Twee jaar lang hebben we aan een kampioenschap op een buitengewoon parcours gewerkt. Ook tijdens de coronapandemie deden we voort. Uiteraard beseffen we dat de nationale en de wereldgezondheid primeren", besluit het organisatiecomité.

  UCI: "Zoeken naar alternatief met gelijkaardig parcours in Europa"

  De Internationale Wielerunie UCI laat weten dat het volop aan een alternatief werkt, met de voorkeur voor een evenement in Europa op dezelfde data.

   

  Of het om het om alle WK-wedstrijden (junioren, beloften en elite) of enkele races gaat, kan de UCI nog niet zeggen.

   

  "We zoeken naar een parcours met een soortgelijk profiel als in Zwitserland. Op die manier kan hetzelfde type renners deelnemen aan het WK", klinkt het bij de UCI. "Ten laatste op 1 september beslissen we."

   

  Het noorden van Italië zou een optie zijn. Volgens onze commentator Michel Wuyts is de regio Emilia-Romagna WK-kandidaat, maar niet voor alle WK-wedstrijden.

  Goed nieuws voor Remco Evenepoel: de UCI gaat op zoek naar een gelijkaardig (klim)parcours als in Zwitserland.

  programma wk wielrennen (o.v.)
  zondag 20/09 tijdrit elite (m)
  maandag 21/09 tijdrit beloften (m)
    tijdrit elite (v)
  dinsdag 22/09 tijdrit junioren (v)
    tijdrit junioren (m)
  woensdag 23/09 ploegentijdrit: gemengd
  vrijdag 25/09 wegrit junioren (v)
    wegrit beloften (m)
  zaterdag 26/09 wegrit junioren (m)
    wegrit elite (v)
  zondag 27/09 wegrit elite (m)

  Tekst en uitleg van UCI-voorzitter Lappartient:

  Wuyts over WK: "Zou toch droevig zijn mocht UCI dit niet kunnen waarmaken"