Wout van Aert, the day after: "Ik denk dat ik mijn beste niveau ooit haal"

  Wout van Aert was gisteren de sterkste leerling van de Toscaanse klas.

  Een goeie nacht heeft hij naar eigen zeggen niet achter de rug, maar dat is uiteraard bijzaak voor Wout van Aert (25) na zijn overwinning in de Strade Bianche. "Als je zo'n dag als gisteren meemaakt, dan ben je blij dat je erin bent blijven geloven", verwijst de winnaar naar zijn zware val van net iets meer dan een jaar geleden.

  "Ik ben met een heel aangenaam gevoel opgestaan, al heb ik niet echt goed geslapen", lacht Wout van Aert bij Sporza daags na zijn triomf in Siena.

   

  "Ik zat nog vol adrenaline na die late finish en bij elke foto die je dan tegenkomt, besef je dat je een van de mooiste koersen van het jaar gewonnen hebt."

   

  Van Aert geeft toe dat hij zijn beslissende aanval min of meer gepland had. "Ik wilde er sowieso voluit gaan en ik wilde met meer snelheid aan het steile stuk beginnen."

   

  "De afdaling in de aanloop is vrij recht, maar door het stof was het een beetje angstaanjagend. Daar heb ik risico's genomen en dat was de juiste zet."

   

  "Dat ik de snelste laatste 10 kilometer van alle edities gereden heb? Ja, echt? Er zijn hier toch al mooie solo's geweest. Daar mag ik dan wel trots op zijn."

  "Dit is het jaar bij uitstek waarin je niet te veel kansen moet laten schieten"

  Voor Wout van Aert vielen gisteren alle puzzelstukjes in elkaar. Van Aert bleef net als zijn hele ploeg gespaard van pech, maar plukt vooral de vruchten van heel wat trainingsarbeid.

   

  "Dat ik afgetraind oog? Bedankt", gniffelt Van Aert, "maar dat is de bedoeling, hé."

   

  "Ik heb heel hard gewerkt de laatste maanden. Tijdens de crisis heb ik niets extreems gedaan en heb ik mezelf mentale rust gegeven."

   

  "Vanaf 1 juni heb ik de knop omgedraaid en twee maanden bleek voldoende om de topvorm te pakken te krijgen."

   

  "Dit is ook het jaar bij uitstek waarin je niet te veel kansen moet laten schieten. Ik ben heel blij dat ik meteen een grote vis beet heb."

   

  "De planning klopte gewoon. Ik kreeg gisteren ook veel vragen over mijn val van een jaar geleden. Als je dat meerekent, kun je zeggen dat ik weer op niveau ben."

   

  "Ik denk dat ik mag zeggen dat ik misschien wel mijn beste niveau ooit haal. Het is op zich normaal dat je als 25-jarige nog beter wordt, maar met die blessure was dat niet zo vanzelfsprekend."

  Tijdens de crisis heb ik niets extreems gedaan en heb ik mezelf mentale rust gegeven. Vanaf 1 juni heb ik de knop omgedraaid en twee maanden bleek voldoende om de topvorm te pakken te krijgen.

  Wout van Aert

  "Kreeg gisteren filmpje van mezelf in rolstoel: confronterend"

  Op 1 augustus 2019 begon Wout van Aert in een rolstoel aan zijn revalidatie, op 1 augustus 2020 stond hij te blinken in Siena.

   

  "Ik kreeg gisteren nog een berichtje van mijn vrouw Sarah met een filmpje waarin ik in een rolstoel in de tuin zat. Dat was wel confronterend."

   

  "Toen zag het er niet rooskleurig uit, maar als je zo'n dag als gisteren meemaakt, dan ben je blij dat erin bent blijven geloven."

   

  "Dat heb ik ook te danken aan veel mensen rond mij. Ik heb het zeker niet alleen gedaan."