Van der Poel maakt zijn Strade-debuut: "Lastiger dan het er op tv uitziet"

  Mathieu van der Poel maakt morgen zijn debuut in de Strade Bianche en hij is meteen een van de favorieten. De kopman van Alpecin-Fenix heeft veel geleerd tijdens zijn verkenning. "Het is een lastige finish. Het zal heel lastig zijn om het daar nog tegen de lichtgewichten af te maken."

  Net als de rest van het peloton heeft Mathieu van der Poel een lange pauze achter de rug. "Ik kan me niet herinneren dat ik al ooit zolang niet gekoerst heb", vertelt de Nederlander. "Ik ben niet echt nerveus, maar het maakt het toch net iets spannender. Aan de hand van mijn cijfers denk ik dat mijn vorm wel goed is, maar het is aftasten hoe goed de tegenstand is."

   

  Na een hoogtestage in La Plagne is Van der Poel nu in Italië. Hij ging er samen met zijn ploegmaats het parcours al verkennen. "Het is toch lastiger dan dat het op tv soms lijkt. Dat geeft een vertekend beeld. Ik ben een beetje geschrokken van het aantal hoogtemeters. Het is veel op en af. En ook de gravelstroken zien er op tv toch beter uit. Er zijn toch slechte stroken bij."

   

  Van der Poel probeert ook al een beetje te wennen aan de hitte. "Normaal kan ik daar goed tegen, maar dan heb je wel een iets langere aanpassingsperiode. Ik denk dat het een cruciale factor kan worden. Je rijdt rond in een sauna en dan kan het zomaar plots gedaan zijn."

  Ik denk dat de hitte een cruciale factor kan worden. Je rijdt rond in een sauna en dan kan het zomaar plots gedaan zijn

  Iedereen wil zijn seizoen beginnen met een knal. Verwacht Van der Poel een atypische koers? "Ik laat me vertellen dat het hier altijd atypisch is. Er wordt bijna nooit een vroege vlucht gevormd en het is oorlog vanaf de start."

   

  "Veel stroken kunnen cruciaal worden. Voor de gravelstroken zal er gewrongen worden en dan kan het wel snel scheuren. Maar tussenin zijn er ook veel lastige stroken. Het is een hele wedstrijd oppassen."

   

  Durft Van der Poel met iedereen naar de laatste kilometer in Siena? "Het is nog een lastige aankomst. Het wordt heel steil in het centrum. Tegen de echte lichtgewichten wordt het heel moeilijk om het dan nog af te maken. Maar het zal ook lastig zijn om vooraf van die mannen af te raken. Wie er wint? Dat zullen we morgen wel zien."

  Van der Poel en ploegmaats op verkenning